Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Strip je zabaven in hkrati resen medij

Za vas piše:
K. H.
Objava: 26. 11. 2015 / 19:16
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Strip je zabaven in hkrati resen medij

Strip je zabaven in hkrati resen medij

Debatna kavarna z Damjanom Stepančičem in Gregorjem Čušinom, avtorjema priljubljenega stripa Mulc v otroški reviji Mavrica.

Drugi dan knjižnega sejma je založba Družina med petimi dogodki tega dne pod večer v debatni kavarni gostila ilustratorja Damjana Stepančiča in igralca Gregorja Čušina. Že dve leti ustvarjata strip Mulc v otroški reviji Mavrica – Gregor napiše besedilo, Damjan ga ilustrira. In čeprav sodelujeta že dve leti sta v uvodu v debato voditeljici Barbari Kastelec »priznala«, da se v živo vidita prvič.


Z Damjanom Stepačičem in Gregorjem Čušinom se je v debatni kavarni pogovarjala Barbara Kastelec (fotografije Ksenja Hočevar)

Da se ne šteje med striparje, je povedal Ćušin. »Strip naredi Damjan, jaz napišem zgodbico. Dramsko zgodbico, kot nekakšen scenarij. Le da to potem ni zaigrano, ampak besedilo Damjan nariše.« Čušin je povedal, da so prigode Mulca pravzaprav prigode njegovih šestih otrok. »Čez 10 ali 15 let, ko bodo brali te stripe, bodo pravzaprav brali svoje otroštvo, v marsičem se bodo prepoznali.«

Stepančič je povedal, da rad ilustrira Čušinova besedila, ker so kratki dialogi, zgodba teče in ker Gregor ne leporeči. Znotraj Čušinovega besedila pa ima »prostor«, kot je dejal, »tudi svoje štose«.

Čušin je pojasnil, da strip ni le »štosiranje«, ampak ima tudi resno sporočilo: »Kar je v oblačku, govori Mulc in tam si privoščim več sproščenosti, spontanosti. V besedilu spodaj pa so »resne stvari«, tisto, kar je smisel in sporočilo stripa. »Damjan oživi zgodbo. Komaj čakam, da vidim v Mavrici odbliske mojega teksta.

Stepančič in Čušin sta povedala, da Mulc ne bo odrasel, ne bodo ga postarali, nikoli ne bo šel k birmi. »Ker če bi ga poslali k birmi, potem bi ga morali že v srednjo šolo in kmalu v semenišče ali ga poročiti. In seveda potem ne bi bil več zanimiv za bralce Mavrice,« je dejal Čušin, Stepančič pa je povedal, da prav danes, na današnji dan, Pika Nogavička praznuje 70 let, pa se v vsem tem času ni postarala niti za en dan.

Strinjala sta se, da je strip lahko zabaven in šaljiv, ampak hkrati pa tudi zelo resen in odgovoren medij.

Zakaj Mulc v stripu nikoli ne bo vozil mopeda in zakaj si lahko - čeprav je objavljen v katoliški reviji - privošči tudi kakšno vragolijo pa v tiskani številki Družine. V novi tiskani številki bomo pisali tudi, zakaj je ilustratorju lažje narisati zgodbo v 20 sličičah kot sedmih in kako Čušin igralske veščine združuje tudi s pisanjem zgodb ...


Ilustrator Damjan Stepančič


Gregor Čušin, pisec zgodb za strip Mulc

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh