Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sto milijonov kristjanov trpi zaradi preganjanja

Objava: 04. 01. 2012 / 12:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sto milijonov kristjanov trpi zaradi preganjanja

Švicarska nevladna organizacija »Open Doors« je predstavila letno poročilo o preganjanju kristjanov; njihov položaj je najslabši v Severni Koreji.

Okoli sto milijonov kristjanov po svetu trpi zaradi preganjanja in pritiskov. Položaj je najhujši v Severni Koreji, pa tudi v Afganistanu, Savdovi Arabiji in Iranu kristjani ne morejo svobodno izpovedivati vere. Te ugotovitve izhajajo, kot poroča agencija Kathpress, iz najnovejšega poročila švicarske organizacije »Open Doors« (Odprta vrata).

Devet od prvih desetih mest na lestvici držav, ki se »odlikujejo« pa najvišji stopnji preganjanja kristjanov, zasedajo islamske države (na tej lestvici so: Severna Koreja, Afganistan, Savdska Arabija, Somalija, Iran, Maldivi, Uzbekistan, Jemen, Irak in Pakistan). Tudi sicer pri »Open Doors« ugotavljajo, da se položaj kristjanov bistveno poslabšuje zlasti tam, kjer je v porastu islamski ekstremizem.

Kot razočaranje se, z vidika uresničevanja verske svobode za verske manjšine, kažejo tudi dogajanja, povezana s t. i. arabsko pomladjo. Pri »Open Doors« zato govorijo celo o »arabski zimi«, zlasti glede položaja kristjanov v Egiptu. Kot negativno pri tej švicarski ustanovi ocenjujejo tudi položaj kristjanov v Sudanu po razdeliti te države in v Nigeriji, kjer je med kristjani veliko smrtnih žrtev.

Zlasti pa je skrb zbujajoče stanje v Severni Koreji in na Kitajskem. V Severni Koreji večina od 400.000 kristjanov živi v ilegali, do 70.000 v strašljivih kazenskih in delovnih taboriščih. Glede na število preganjanih vernikov pa ostaja položaj najslabši na Kitajskem, kjer okoli osemdeset milijonov kristjanov ne more svobodno izpovedovati svoje vere.

Ustanova »Open Doors« (www.opendoors.ch) versko svobodo kristjanov letno preverja v petdesetih državah, in sicer na podlagi lastnih raziskav na terenu, poročil o napadih na kristjane in ocen strokovnjakov.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh