Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Število kristjanov na Arabskem polotoku narašča

Objava: 26. 08. 2010 / 13:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Število kristjanov na Arabskem polotoku narašča

Po uradnih ocenah v arabskih zalivskih državah živi okoli sedem do deset odstotkov kristjanov, najvišji izračuni na podlagi sestave prebivalstva v Emiratih pa privedejo do števila, ki presega celo trideset odstotkov prebivalstva.

Število kristjanov na Arabskem polotoku nenehno narašča. Po podatkih revije 'Mondo e Missione' (Svet in misijoni) katoliška Cerkev na tem področju že dve desetletji beleži stalen prirast, ki narašča vzporedno s številom priseljenih delavcev v Arabskem zalivu. Po uradnih ocenah v arabskih zalivskih državah živi okoli sedem do deset odstotkov kristjanov, najvišji izračuni na podlagi sestave prebivalstva v Emiratih pa privedejo do števila, ki presega celo trideset odstotkov prebivalstva.

Kot je zapisano v omenjeni reviji, so izmed petih milijonov prebivalcev Združenih arabskih emiratov dobri štirje milijoni gostujočih delavcev, med katerimi je 1,5 milijona kristjanov, od tega pol milijona katoličanov. V Kuvajtu po podatkih v reviji živi 3,4 milijone ljudi, od tega 2,4 milijona priseljenih delavcev; od tega jih je nekaj manj kot pol milijona kristjanov, večina od njih, okoli 350.000, jih je katoličanov. V Katarju se je 1,65 milijona ljudi označilo za priseljence, dežela pa ima vsega skupaj 1,9 milijona prebivalcev. Izmed teh je 120.000 kristjanov, 100.000 je katoličanov.

Apostolski vikar v Kuvajtu, škof Camillo Ballin, je za revijo dejal, kako je 'pomembno pričevanje samo zase', da v za muslimane sveti deželi živi tolikšno število kristjanov. Na ravni verskih voditeljev pa prihaja do pomembnih pobud za zbliževanje.

Poleg samostojnega vikariata v Kuvajtu že več kot stodvajset let obstaja tudi vikariat Arabije, ki obsega Savdsko Arabijo, Združene arabske emirate, Katar, Bahrain in Oman, ter Jemen. S tremi milijoni kvadratnih kilometrov je to izmed okroglo stotih vikariatov po površini največji vikariat katoliške Cerkve na svetu. Vikariat je predstopnja za ustanovitev škofije. Vatikan ga uredi na področjih, kjer zaenkrat ni pogojev za običajno cerkveno hierarhijo.

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh