Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Število bogoslovcev je kazalec, koliko bo v prihodnje duhovnikov«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 11. 2020 / 18:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2020 / 21:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Število bogoslovcev je kazalec, koliko bo v prihodnje duhovnikov«

»Število bogoslovcev je kazalec, koliko bo v prihodnje duhovnikov«

Nadškof Zore je na god sv. Karla Boromejskega nagovoril bogoslovce in vodstvo semenišča.

»Collegium Carolinum – tako se imenuje bogoslovno semenišče v Ljubljani. Že ime pove, da je zavetnik tega bogoslovja tudi sv. Karel Boromejski, ki danes goduje.« FOTO: FB Bogoslovno semenišče Ljubljana



Danes goduje sv. Karel Boromejski, ki so si ga za svojega zavetnika izbrali dušni pastirji, vzgojni zavodi in semenišča. Ustanavljal je namreč semenišča, zavode za vzgojo bodočih duhovnikov; za vernike je ustanavljal šole, v katerih so poučevali verouk. Znane so njegove besede: »Vse sedanje življenje je šola, kjer se moramo učiti zgolj tega, kako bi srečno umrli. Kako naj srečno umro tisti, ki se tega niso nikdar učili?« Današnjega godovnjaka se je spomnil tudi ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Stanislav Zore in nagovoril bogoslovce in vodstvo semenišča.

»Collegium Carolinum – tako se imenuje bogoslovno semenišče v Ljubljani. Že ime pove, da je zavetnik tega bogoslovja tudi sv. Karel Boromejski, ki danes goduje. Bil je ustanovitelj današnjega tipa bogoslovnih semenišč. Vedel je, da potrebuje dobre sodelavce, če hoče škofijo prenoviti po smernicah tridentinskega koncila. Zato je začel ustanavljati semenišča,« je uvodoma o današnjem godovnjaku zapisal nadškof Zore.

Danes je v ljubljanskem semenišču 20 bogoslovcev iz vseh slovenskih škofij, ki se pripravljajo, da bodo kot duhovniki ljudem oznanjali evangelij in jih posvečevali z zakramenti. »Zato potrebujejo našo molitev. Mi pa se bomo morali začeti zavedati, da je število bogoslovcev v semenišču kazalec, koliko bo v prihodnje duhovnikov po naših župnijah. Naj Gospod po naši molitvi in po našem krščanskem življenju pridruži nove člane njihovi skupnosti. Dragi bogoslovci in vodstvo semenišča, Bog vas živi ob godu vašega zavetnika,« je dodal Zore.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh