Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Star je samo, kdor ostane brez načrtov«

Za vas piše:
M P
Objava: 24. 04. 2014 / 07:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Star je samo, kdor ostane brez načrtov«

Recenzija knjige o Janezu Pavlu II. Fant, ki je postal papež, ki jo je za Mladi val napisala Tereza Mohar.

Fant, ki je postal papež –knjiga o veselem papežu Janezu Pavlu II., napisana za mlade

»V poslušnosti, v veri in pred Kristusom, mojim Gospodom,prepuščajoč se Kristusovi Materi in Materi Cerkve ter zavedajoč se velikeodgovornosti, sprejmem.« S temi besedami je Karel Wojtyla sprejel papeškoslužbo in postal Janez Pavel II. V knjigi Fant,ki je postal papež (založba Družina) nam avtor Miguel Alvarez na iskrivnačin predstavi njegovo življenjsko zgodbo, polno zanimivih anekdot, vse odnjegova otroštva, študijskih in odraslih let, do zadnjih dni njegovegaživljenja.

In kdo je bil ta fant, ki je postal papež? Karel je že kot majhen otrokostal sam z očetom, ki mu je dal tudi prvi zgled vere. V otroštvu se ni pravnič razlikoval od vrstnikov, saj je skupaj z njimi ušpičil marsikatero »neumnost«.V času šolanja se je zaljubil v gledališče in prepričan je bil, da bo odrskimdeskam posvetil svoje življenje. A Bog je imel z njim drugačne načrte … Karelje doživel divjanje druge svetovne vojne; takrat je tudi zanj prišlo težko innevarno obdobje, a Bog je bodočega papeža skrbno varoval. Vse je prenašal znalezljivim veseljem. Rad se je posvečal športu in rad je potoval, tudi takrat,ko je zasedel Petrov sedež, saj je kot papež prepotoval skorajda ves svet!Dvakrat je obiskal Slovenijo, od njegovega prvega obiska smo si Slovenciverjetno najbolj zapomnili besede: »Papež 'ma vas rad!« Ob svojem drugem obiskupri nas pa je za blaženega razglasil škofa Antona Martina Slomška.

Ko je Karel postal duhovnik, so drugi hitro opazili, kako nadarjenje. Zato ni čudno, da je nasledil papeža Pavla VI. Vendar pa ni šlo vse gladko,saj mu na konklave, kjer so ga izbiral za papeža, skorajda ne bi uspelo priti. Pravtako je nekoč v bolnišnici pozabil bolnikom podeliti blagoslov, na kar ga jespomnil škof, ki ga je spremljal. Vendar pa ni čudno, da je kdaj kaj pozabil,saj je imel zares natrpan urnik. Različne preizkušnje in težki trenutki so gakrepili, prav tako mu ni manjkalo zabavnih dogodivščin in pripetljajev. Mnogiod njih so opisani v knjigi Fant, ki jepostal papež. Papež Janez Pavel II. je bil do zadnjega poln življenja, sajje bil prepričan, da je »star samo, kdor brez načrtov«. Tisti, ki smo gaspremljali še za časa njegovega življenja, se ga spominjamo kot velikegaprijatelja mladih. Bil je vedno nasmejan in nas je spodbujal, naj se ne bojimoin naj odpremo svoja srca Jezusu. Tisti, ki se boste z Janezom Pavlom II.seznanili šele sedaj, ko bo postal svetnik, naš priprošnjik pri Bogu, pa bosteo njem veliko lepega izvedeli iz te navdihujoče knjige o veselem papežu, ki namsporoča tudi, da ima Bog za vsakega od nas pripravljen prav poseben načrt. Čepravse tega morda ne zavedamo, lahko z božjo pomočjo v življenju dosežemo pravzares neverjetne reči.

 

 Tereza Mohar

 Mladi val, Družina, št. 17/2014, str. 11

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh