Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stanovanjski sklad kljub 108 milijonom išče nove vire financiranja

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 23. 08. 2022 / 23:18
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.08.2022 / 08:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Stanovanjski sklad kljub 108 milijonom išče nove vire financiranja
FOTO: Pixabay

Stanovanjski sklad kljub 108 milijonom išče nove vire financiranja

Republiški stanovanjski sklad je bil uspešen pri pridobivanju nepovratnih sredstev okoljskega ministrstva in bo tako s pomočjo posojila Razvojne banke Sveta Evrope do leta 2026 zgradil 1.244 najemnih stanovanj.

Stanovanjski sklad je na javnem razpisu Ministrstva za okolje in prostor pridobil za 38,25 milijona evrov sredstev, s katerimi namerava dokončati enajst stanovanjskih projektov, ki bodo petim statističnim regijam prinesle 714 javnih najemnih stanovanj. Od tega bo 10 odstotkov kapacitet namenjenih funkcionalno oviranim osebam, 136 od njih pa bo oskrbovanih stanovanj za starejše.

Ob tem je Sklad 27. julija podpisal pogodbo za posojilo v višini 70 milijonov evrov pri Razvojni banki Sveta Evrope (CEB). »Sredstva bodo porabljena pri 10 projektih, skupno pa načrtujejo izgradnjo 912 najemnih stanovanj v sedmih statističnih regijah. Od tega bodo zgradili 58 oskrbovanih stanovanj za starejše in 10 % stanovanjskih enot za funkcionalno ovirane osebe. Dokončanje vseh projektov in izdaja uporabnega dovoljenja je planirana med letoma 2025 in 2026,« je ob tem pojasnil direktor Stanovanjskega sklada Črtomir Remec.

Poleg tega sklad pripravlja še dodatnih osem projektov, s katerimi naj bi v Ljubljani, Kranju, Mariboru, Novem mestu, Lendavi, Dragomlju in na Jesenicah zagotovili še dodatnih 1.252 javnih najemnih stanovanj. Za to bo sklad potreboval za 233,5 milijona evrov sredstev (skupaj z DDV).

Ozreti se je treba v prihodnost

Skupno naj bi tako stanovanjski sklad leta 2026 upravljal okoli 10.000 najemnih stanovanj, kar je v skladu z zastavljenim načrtom. »Mi pa se že intenzivno pripravljamo na naslednji Nacionalni stanovanjski program 2025 – 2035,« je ob tem napovedal Remec. Toda to v trenutni situaciji nikakor ne bo lahek zalogaj.

Ob tem je dejal, da bi morale v prihodnje več nalog prevzeti občine in mestni skladi, »saj republiški sklad ne more biti reševalec vseh težav v tej državi na stanovanjskem področju.« Pri tem pa se sklad sooča tudi z velikimi težavami na področju pomanjkanja primernih zemljišč, zato bo morala biti izhodišče za nov program zemljiška politika, ki se bo morala izvajati resno. Na skladu pa si nadejajo, da bi do nekaterih zemljišč prišli tudi s pomočjo slabe banke, ki ima trenutno zemljišča na okoli dvajsetih primernih lokacijah.

Sklad neuspešen pri pridobivanju praznih stanovanj

Stanovanjski sklad je letos zagnal tudi projekt javne najemne službe. Toda ta projekt pa jim trenutno »ne gre v obsegu in tempu, ki bi si ga želeli.« Pristojno ministrstvo bo zato moralo upoštevati več njihovih predlogov, ki bi lastnike spodbudili k oddajanju: »Vemo, da je praznih stanovanj ogromno, ampak te lastnike je treba prepričati, ali z ustrezno najemnino ali davčno olajšavo, da se odločijo, da ta stanovanj oddajo,« je bistvo problema strnil Remec. Do sedaj so tako podpisali zgolj štiri pogodbe, cilj pa je seveda bil veliko bolj ambiciozen, saj naj bi po njem sklad do konca leta upravljal okoli 200 javnih najemnih stanovanj.

Nalaganje
Nazaj na vrh