Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Štajerske župnije varčujejo z energijo

Objava: 25. 10. 2006 / 12:53
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Štajerske župnije varčujejo z energijo

Voditeljica delovnega kroga Katoliške akcije na avstrijskem Štajerskem Hemma Opis-Pieber je povedala, da so župnije v tej avstrijski zvezni deželi začele vse bolj varčevati z energijo, zlasti še električno. Cilj je, da bi njeno porabo zmanjšale najmanj za dvajset odstotkov, s tem pa tudi prispevale k čistejšemu in bolj zdravemu ozračju.

Poslani preverilni energetski seznam je že izpolnilo 84 župnij. Tiste župnije, za katere se je izkazalo, da so med velikimi porabniki energije, so povabili na posvetovanje o varčni rabi s to dobrino. »Triintrideset župnij je to že naredilo. Če se bodo držale ukrepov, bodo lahko prihranile do dvajset odstotkov izdatkov, izpuh strupenih snovi pa se bo zmanjšal za šestintrideset odstotkov,« je povedala Opis-Pieberjeva.

Energetski strokovnjaki so župnijam predlagali naslednje varčevalne ukrepe: »največji možen izkoristek kurilnih naprav, zmanjšanje nočnega ogrevanja, ogrevanje le tistega prostora, v katerem se zbirajo in zadržujejo ljudje, dobro izolacijo zgradb, preusmeritev na biomaso …«

Župnije, ki so se že odločila za načrtne varčevalne ukrepe pri uporabi raznih virov energije, lahko računajo na 100.000 evrov razpoložljivih investicijskih sredstev. Ti naj bi bili »povrnjeni« v dveh letih in pol. Pri nekaterih župnijah so že naredili konkretne korake. Druge pa naj bi sledile njihovemu zgledu, se pravi odločale za varčnejšo in cenejšo ter okolju prijaznejšo rabo energije.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh