Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šrilanka ima novega svetnika

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 01. 2015 / 10:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Šrilanka ima novega svetnika

Šrilanka ima novega svetnika

Frančišek je med slovesnim bogoslužjem v Colombu za svetnika razglasil misijonarja Jožefa Vaza.

Papež Frančišek je med slovesnim bogoslužjem za svetnika razglasil šrilanškega misijonarja Jožefa Vaza (1651-1711) in ob tem pozval k spoštovanju verske svobode. Vsak človek bi moral »brez ustrahovanja in zunanje prisile« iskati resnico in oznanjati svoja verska prepričanja, je sveti oče dejal med sveto mašo v šrilanški prestolnici Colombo.



Kanonizacija – prva v pretežno budistični Šrilanki – je pomenila vrhunec papeževega obiska na tem azijskem otoku. Slavja na obrežni promenadi v Colombuse je udeležilo več sto tisoč ljudi, na istem mestu pa je papež Janez Pavel II. (1978-2005) pred natančno dvajsetimi leti misijonarja Vaza razglasil za blaženega.

Frančišek je poudaril, kako katoliška Cerkev s šolami, bolnišnicami in drugimi javnimi ustanovami »rada in velikodušno« pomaga družbi; ob tem ne dela nikakršnih razlik med rasami, narodnostmi ali veroizpovedmi, ampak zahteva zgolj »svobodo, da lahko udejanja svoje poslanstvo«. Verska svoboda je namreč po papeževih besedah »temeljna človekova pravica«.

Šrilanški katoličani, ki predstavljajo 7-odstotno manjšino v državi, redovnika iz indijske pokrajine Goa častijo kot »apostola Cejlona«. Frančišek je dejal, kako nas Vazovo življenje uči, da se pristno češčenje Boga nikoli ne zaključi z diskriminacijo, sovraštvom in nasiljem, pač pa vodi v spoštovanje življenja, dostojanstvo in svobodo sočloveka in prizadevanje za skupno dobro. Vaz je zgled, kako je mogoče preseči verska nesoglasja.

Podobno kot danes je tudi novi svetnik živel v »času hitrih in korenitih sprememb«, je pojasnil sveti oče. V času njegovega življenja so bili kristjani manjšina, ki je bila pogosto razcepljena tudi med seboj, poleg tega pa so bili izpostavljeni preganjanju od zunaj. Joseph Vaz tako predstavlja prizadevanja za premagovanje ovir in obiskovanje obrobij človeške družbe. Vaz se je večkrat oblekel kot siromak in skrivaj udejanjal svoje duhovniško poslanstvo.

Jožef Vaz je leta 1686 odpotoval na otok Cejlon, ki je bil tedaj pod upravo kalvinistične Nizozemske, da bi tam skrivaj deloval kot katoliški duhovnik. Pred grozečim zatiranjem se je zatekel v budistično kraljevino Kandy na osrednjem goratem območju. Potem ko je nekaj časa preživel v ječi, si je pri kralju zaradi svojega prizadevanja za bolnike med epidemijo koz pridobil tolikšen ugled, da je smel tam tudi misijonariti. Obenem je skrivaj deloval na nizozemskem kolonialnem ozemlju. Vaz je skupaj s sobratom iz reda oratorijancev nekaj odlomkov Svetega pisma prevedel v singaleški jezik.

Šrilanški verniki so se na razglasitev novega odzvali z dolgim aplavzom in zvokom fanfar na tradicionalnih rogovih. Mnogi so svoj prostor na območju parka Galle Face Green zasedli že prejšnji večer. Šrilanška vlada je sredo razglasila za dela prost dan, iz vse dežele pa so v prestolnico vozili posebni vlaki. Papež se je po končanem bogoslužju s papamobilom zapeljal med množico, kjer je posebej pozdravil uboge in bolnike.

Vir: Kathpress

Foto: splet / RV

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh