Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečni z »manj«

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 06. 12. 2018 / 11:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.12.2018 / 08:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečni z »manj«

Srečni z »manj«

Izšla je adventno-božična številka revije Praznična. Kaj si lahko preberete v njej?
Izšla je adventno-božična številka revije Praznična. Kaj si lahko preberete v njej?

Za duhovni utrip adventa poskrbijo meditacije, prav gotovo vas bo duhovno obogatil tudi pogovor s p. Brankom Petauerjem, ki si ga obiskovalci samostana Stična zapomnimo po krepkem stisku rok in širokosrčni dobrodošlici.

»Že dolgo nisem doživela takega presenečenja, kot je bil pogovor s patrom Brankom Petauerjem za tokratno Praznično,« je zapisala Barbara Kastelec.

»V spokojni jedilnici stiškega samostana je na moja hiteča vprašanja odgovarjal s tako zbranostjo in močno osebno sporočilnostjo, da sem v njegovo pripoved ob prepisovanju posnetka lahko postavila le še vejice in pike, kar se pri intervjujih zgodi zelo redko. Razumela sem, da njegov način življenja, ki bi ga lahko označila za 'počasnega', v resnici prinaša prihranek časa in pomeni boljšo porabo časa.

Obisk me je utrdil v prepričanju, da sredi drvečega sveta potrebujemo znamenja luči, ki so sad zvestobe v molitvi. Seveda ni vsem dano, da bi svoje poslanstvo opravljali za zidovi starodavnega samostana, si pa lahko prizadevamo živeti bolj povezano in trdneje zasidrani v globinah, z osebno skromnostjo, ki je najbolj ključno sito pri vseh oblikah potrošništva, tudi prazničnega. Zbranost je naravnanost na prave stvari, na 'manj'. Zagotavlja nam, da se bomo ob pravem času lotili prave zadeve in pri tem ne bomo zamudili nič bistvenega. Znali bomo opaziti svoje bližnje in z njimi živeti vzajemnost. Prazniki ne prenesejo navidezne bližine, bližnji je tisti, ki je zares ob nas.«

Vsaj v adventu se spomnimo tistih, ki jim življenje ni postlano z rožicami. Na osamljene, brezposelne, bolne, ostarele ali na brezdomce. Z majhnimi, a konkretnimi koraki jim k polnejšemu in odgovornejšemu pomagajo zaposleni in prostovoljci iz Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote (DPVZD). Kdo so brezdomci, kakšne so njihove težave in kako jih olajšati, nam je povedala Nuša Zavašnik.

Pokukali smo tudi v tujino. Madžarsko nam je predstavila madžarska veleposlanica Edit Szilagyine Batorfi, po Madžarski pa dišijo tudi recepti.

Poglejte si tudi, kakšna sta božični Vojnik in božična Prlekija. Morda je advent pravi čas za njun obisk. Kje še lahko v teh dneh najdete posebno božično vzdušje, smo predstavili v povabilih.

Pogovarjali smo se tudi z umetnicama, ilustratorko Andrejo Peklar in ustvarjalko Patricijo Simonič ter glasbenikom Luko Debevcem Mayerjem.

Adventni čas seveda zaznamujeta tudi adventni venček in božična zvezda.

Toliko in še več novega zanimivega branja najdete v reviji Praznična. Ob naročilu na revijo prejmete knjigo Vidim se v tebi.

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh