Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje Slovenske karitas z zunanjo ministrico ob začetku strateškega partnerstva

Za vas piše:
J. P.
Objava: 28. 08. 2024 / 06:02
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.08.2024 / 06:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečanje Slovenske karitas z zunanjo ministrico ob začetku strateškega partnerstva
Srečanje Slovenske karitas z zunajo ministrico Tanjo Fajon. FOTO: Slovenska karitas

Srečanje Slovenske karitas z zunanjo ministrico ob začetku strateškega partnerstva

Slovenska karitas je skupaj z Ministrstvom za znanje in evropske zadeve začela izvedbo novega strateškega partnerstva za hitri odziv na področju humanitarne pomoči.

Ob sklenitvi novega strateškega partnerstva za nujni humanitarni odziv na vse več kriz po svetu se je včeraj zunanja ministrica Tanja Fajon sestala s Petrom Tomažičem, generalnim tajnikom Slovenske karitas, ki je v prvem strateškem partnerstvu z ministrstvom (2021–2023), zlasti v sodelovanju z organizacijami mreže 162 lokalnih Karitas po svetu, izvedla 15 projektov nujnega odziva, ki so pomagali 54.500 ranljivim osebam in so bili »težki« skoraj 1,9 milijona evrov.

Vnovič izbrani za 5-letno obdobje

Za obdobje 2024–2028 so Slovensko karitas na javnem razpisu vnovič izbrali za strateškega partnerja na področju mednarodne humanitarne pomoči s financiranjem vsaj 1,3 milijona evrov. Partnerstvo bo omogočilo nujno pomoč državam, prizadetim v naravnih nesrečah in humanitarnih krizah, ter dejavnosti za zmanjševanje ranljivosti s posebnim poudarkom na rehabilitaciji in rekonstrukciji ter ranljivih skupinah, zlasti ženskah in otrocih.

Tudi s sredstvi lastnih dobrodelnih akcij

Kot so sporočili s Slovenske karitas, so za letos že dogovorjene humanitarne aktivnosti na Antilih, v Gazi, Ukrajini in na Madagaskarju, obenem pa poteka projekt za krepitev partnerstev slovenskih nevladnih organizacij z zasebnim sektorjem za učinkovitejši odziv na humanitarne krize. Slovenska karitas prispeva k projektom humanitarne pomoči tudi s sredstvi lastnih dobrodelnih akcij in vabi Slovence k solidarnosti za najbolj pereče krize (Sudan, Južni Sudan, Gaza, Ukrajina).

Ukrajina ostaja v fokusu

»Najprej smo hvaležni in zadovoljni s prejšnjim strateškim partnerstvom, prek katerega je prejelo pomoč 54.000 oseb, vsepovsod po kriznih žariščih in ob naravnih nesrečah. Velik del je predstavljala pomoč Ukrajini, ki ostaja v fokusu tudi v novem obdobju. Je pa to zelo učinkovit inštrument, kjer lahko Karitas prek mednarodne mreže s 162 nacionalnimi Karitas v 200 državah sveta res zelo hitro in učinkovito pomaga,« je poudaril generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič.

Majhni, a velikokrat prvi

In nadaljeval: »Čeprav smo majhna država, smo na Slovenski karitas velikokrat prvi na kriznih žariščih in lahko zelo hitro pomagamo prav zaradi tega mehanizma strateškega partnerstva. Vedno smo na terenu pred, med in po nesreči, kar je zelo pomembno za ljudi. In ker imamo dober stik z lokalnim prebivalstvom, lahko zares prinesemo njihove potrebe tudi na to raven in s projekti pomoči odgovorimo na to, kar ljudje potrebujejo.«

Jana Lampe in Peter Tomažič s Slovenske karitas in zunanja ministrica Tanja Fajon. FOTO: Slovenska karitas

Izjemna zanesljivost

Zunanja ministrica Tanja Fajon pa je podčrtala, da Karitas med nevladnimi organizacijami uživa izjemno zanesljivost z razvejano mrežo za pomoč prizadetemu prebivalstvu ob humanitarnih nesrečah, ko gre za naravne nesreče in hude konflikte: »V nadaljevanju bomo skupaj delali v projektih v Ukrajini, tudi pri pomoči otrokom, ki pridejo v Slovenijo; v Gazi za pomoč prebivalstvu s finančnimi donacijami in tudi za rehabilitacijo otrok iz Gaze; za šolo na Madagaskarju … Karitas je za naše ministrstvo zanesljiva organizacija in se veselimo sodelovanja za pomoč prebivalstvu.«

Socialne storitve za 2000 ranljivih otrok in mladostnikov letno

Sogovornika sta sprva spregovorila o humanitarni pomoči v okviru prejšnjega strateškega partnerstva v obdobju 2021–2023, ko je Slovenska karitas izvedla 15 projektov nujnega odziva na humanitarne krize, rehabilitacije in rekonstrukcije v višini skoraj 1,9 milijona evrov. Pomoč je prejelo nad 54.500 ranljivih oseb iz več kot 10.300 gospodinjstev, socialne storitve pa 2000 ranljivih otrok in mladostnikov letno. Karitas je sredstva ministrstva dopolnjevala s prispevki darovalcev, vključila zasebni sektor in v slovenski javnosti z ozaveščanjem krepila solidarnost.

Aktivnosti za zmanjšanje ranljivosti in tveganja za krize

Na javnem razpisu je bila izbrana za strateškega partnerja ministrstva na področju mednarodne humanitarne pomoči za 5-letno obdobje 2024–2028. V okviru partnerstva, ki ga ministrstvo financira z vsaj 1,3 milijona € v petih letih, bo nudila nujno humanitarno pomoč državam, prizadetih v naravnih ali drugih nesrečah velikih razsežnosti, in izvajala aktivnosti za zmanjšanje ranljivosti in tveganja za krize.

Pomoč žrtvam na terenu

Posebna pozornost bo namenjena rekonstrukciji, rehabilitaciji in ranljivim družbenim skupinam s poudarkom na ženskah in otrocih. Strateško partnerstvo omogoča izvajanje dejavnosti, ki pomagajo žrtvam na terenu, na točno določenem območju in glede na njihove trenutne potrebe. V sklopu partnerstva so v pripravi prvi humanitarni projekti: izgradnja prostorov za fizioterapijo in obnova kuhinje v sklopu centra za invalidne otroke in mlade v Zaričanih v Ukrajini in 10-dnevno letovanje na morju za 50 ukrajinskih otrok iz regije Hmelnicki, ki jim bodo nudili tudi psihosocialno podporo.

Pomoč na Karibih in Madagaskarju

Projekt podpore prehranski varnosti in šolanju otrok na Madagaskarju bo vključeval nad 5300 učencev, pomoč s higienskimi potrebščinami in svetilkami po pustošenju hurikana Beryl na Karibih pa bo dosegla 250 prizadetih gospodinjstev. Ministrica je izrazila zadovoljstvo, da Slovenska karitas načrtuje finančno pomoč 973 palestinskim družinam v Gazi, med drugim pa je prijavila tudi projekt rehabilitacije otrok iz Gaze v URI Soča, pri katerem sodeluje z Ustanovo Pustimo jim sanje, ki ima na tem področju dolgoletne izkušnje.

Kako pomagati?

Slovenska karitas ob tem spodbuja Slovence k solidarnosti za najbolj pereče krize. Donacije je mogoče prispevati na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana; TRR: SI56 0214 0001 5556 761; za pomoč Ukrajini – namen: Pomoč Ukrajini, sklic: SI00 870; za pomoč Gazi – namen: Otroci Gaza, sklic: SI00 864; za pomoč Sudanu in Južnemu Sudanu – namen: Pomoč Sudan, sklic: SI00 845.

Nalaganje
Nazaj na vrh