Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje Pahor-Golob: predlog za mandatarja okoli 23. maja

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 26. 04. 2022 / 15:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2022 / 15:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečanje Pahor-Golob: predlog za mandatarja okoli 23. maja
Predsednik Pahor in Robert Golob sta se danes neformalno srečala v Predsedniški palači. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Srečanje Pahor-Golob: predlog za mandatarja okoli 23. maja

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na neformalnem srečanju sprejel dr. Roberta Goloba, predsednika Gibanja Svoboda, ki je na rednih volitvah v Državni zbor Republike Slovenije dobilo največji delež glasov volivk in volivcev.

Po neformalnem srečanju sta predsednik republike in dr. Golob v Kristalni dvorani Predsedniške palače podala izjavi za javnost, kot so sporočili z urada predsednika Pahorja. Borut Pahor je Robertu Golobu zagotovil polno sodelovanje, predvsem glede izražene želje, da bi novo vlado lahko sestavili čim prej. Sogovornika sta razpravljala o možnih rokih, po oceni obeh pa bi novo vlado lahko dobili v začetku junija.

Konstitutivna seja državnega zbora bi lahko bila okoli 13. maja, predlog za mandatarja okoli 23. maja, novo vlado pa bi po Pahorjevi oceni lahko dobili v začetku junija.

Pahor je v izjavi za javnost poudaril, da je Goloba na neformalni pogovor povabil v skladu s tradicijo in običaji, z »najverjetnejšim mandatarjem« pa sta se pogovorila »zlasti o postopkih, najinih vlogah in pristojnostih,« je pojasnil predsednik republike. Dodal je, da bo takoj, ko dobi poročilo Državne volilne komisije (DVK), podpisal ukaz o sklicu konstitutivne seje državnega zbora, ki bi lahko bila okoli 13. maja. Predlog za mandatarja bo po pogovoru s poslanskimi skupinami v Državni zbor poslal okoli 23. maja, novo vlado pa bi po Pahorjevi oceni lahko dobili v začetku junija.

Pahor je še spomnil, da bo to že šesta vlada in šesti predsednik vlade, s katero bo sodeloval, in ponosen je, tako Pahor, »da smo vsakič uspeli opraviti miren in gladek prenos oblasti«. Prepričan je, da bo tako tudi tokrat: »Kot predsednik republike vlad niti ne podpiram niti ne podiram, ampak z njimi sodelujem. Tako bom sodeloval tudi z vlado, ki jo bo pričakovano vodil Robert Golob.«

Golob si operativne vlade želi pred počitnicami, da se lahko pripravijo na jesen.

Golob si operativne vlade želi pred počitnicami, da se lahko pripravijo na jesen, na morebitno zaostritev razmer zaradi koronaepidemije in energetsko draginjo. Predsedniku Pahorju se je kot izkušenemu politiku zahvalil za nasvete in za pripravljenost, da jim na tej poti pomaga do konca mandata, kadar bo treba.

Nalaganje
Nazaj na vrh