Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje kmetov pri bl. Slomšku

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 09. 10. 2017 / 12:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Srečanje kmetov pri bl. Slomšku

Dejan Horvat, kmet in duhovnik, poziva: »Ne bojte se življenja na kmetiji!«

Tudi letos se je na Ponikvi na tradicionalnem, že 14. srečanju kmetov pri blaženemu Antonu Martinu Slomšku, zavetniku kmetov, zbralo več kot tisoč kmetov in tistih, ki jim je kmetijstvo blizu.



Sveto mašo je letos daroval celjski škof Stanislav Lipovšek, ki je v mašnem nagovoru poudaril, da naj bo to srečanje velika spodbuda za našo rast v veri, za blagor našega podeželja, za blagor našega kmetijstva, za vrednote našega kmečkega stanu in našega slovenskega podeželja.

Kot je dejal škof Lipovšek, so bile »te vrednote vedno izpostavljene mnogim pritiskom in različnim pozitivnim in negativnim vplivom. Tudi danes ni nič drugače, ko se na vsakem koraku soočamo s pojavi in posledicami svetovnih, gospodarskih, družbenih, moralnih in tudi verskih trendov in odmevov. Vse to vdira tudi na naše podeželju in v naše domove ter družine in vabi k načinu življenja, ki pogosto ni najbolj v skladu z naravnimi in božjimi potmi in načrti.«

V nadaljevanju se je navezal na papeževo okoljsko okrožnico, v kateri je med drugim izpostavljeno tudi hranjenje kot imenitna priložnost srečanja z Bogom in druženje med sabo. Po besedah škofa Lipovška je »hrana dar, ki ga mi ljudje pripravljamo drug drugemu, saj je za to, da pride kos kruha na mizo, treba vsaj osem ljudi: tisti, ki je oral, sejal, požel, peljal v mlin, zmlel, spekel, prodal in dal na mizo«.

Med darovanjem so kmetje z vseh koncev Slovenije prinesli na oltar darove: kruh, vino in druge pridelke, s čimer so izrazili hvaležnost za letošnjo letino in priprošnjo za naprej.

Udeležence srečanja je pri maši nagovoril tudi evangeličanski škof Geza Filo, ki je posebej izpostavil: »Slovenske kmetice in kmetje tudi danes živite za svojo vero, za svojo domovino, za svoj jezik in narod, in tako je tudi prav. Za to moramo biti hvaležni našim prednikom, ki so nam vlili ljubezen do domače slovenske zemlje, spoštljivega odnosa do ljudi in narave. V tem duhu ostanimo povezani tudi v prihodnje. V miru pridelovati naš vsakdanji kruh, ga jesti in deliti z drugimi, to je nekaj, kar nima alternative. In narod, ki to spozna, ima svojo prihodnost. Prihodnost, ki je povezana z domačo grudo in njenimi žlahtnimi darovi.«

Popoldne je sledila slavnostna akademija pred Slomškovo rojstno hišo na Slomu, kjer je bil slavnostni govornik kmet in duhovnik Dejan Horvat.

Vir: Radio Ognjišče
Foto: Radio Ognjišče

Več v tiskani Družini!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh