Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje duhovnikov jubilantov v ljubljanskem semenišču

Za vas piše:
J. P.
Objava: 07. 07. 2024 / 05:00
Oznake: Duhovnik, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2024 / 05:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečanje duhovnikov jubilantov v ljubljanskem semenišču
Duhovniki jubilanti z ljubljanskim nadškofom metropolitom msgr. Stanislavom Zoretom. FOTO: Nadškofija Ljubljana

Srečanje duhovnikov jubilantov v ljubljanskem semenišču

Včeraj, v soboto po prazniku sv. Petra in Pavla, so se v ljubljansko Bogoslovno semenišče na povabilo ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta tradicionalno vrnili duhovniki jubilanti, ki praznujejo okrogle obletnice mašniških posvečenj. »Bogu hvala za letošnje duhovnike jubilante. Naj jih Gospod blagoslavlja, jim nakloni trdno zdravje in pogum,« je dejal nadškof.

Pesem Zlatomašnik, bod' pozdravljen s kora semeniške kapele je v zahvalno mašo uvedla letošnje jubilante. Nadškof Stanislav Zore je zbrane spomnil na njihove začetke s pesmijo Novomašnik, bod' pozdravljen, v pesmi Zlatomašnik, bod' pozdravljen se nekaj besed resda spremeni, a vsebina in poudarki ostajajo enaki. Kličejo blagoslov in hvaležnost za duhovniško poslanstvo …

Tudi misijonar z Madagaskarja

Kot so sporočili z Nadškofije Ljubljana, so bili zbrani biseromašniki, zlatomašniki, jubilanti, ki praznujejo 40 let, in srebrnomašniki, tako škofijski kot redovni duhovniki, od blizu in daleč – srečanja se je udeležil tudi misijonar, ki deluje na Madagaskarju. Letošnja najstarejša jubilanta, p. Polikarp Brolih in p. Bernardin Sušnik, pa sta – verujemo – slovesnost že spremljala iz večnosti.

Zakonitost hoje za Kristusom

Nadškof Zore se je v pridigi naslonil na dnevni evangelij in Jezusovo vprašanje učencem, ali morejo svatje žalovati, dokler je ženin pri njih. Sleherni duhovnik namreč doživlja trenutke, ko ženina Jezusa čuti ob sebi in se z njim veseli, in trenutke, ko ga ne občuti. To je zakonitost hoje za Kristusom – včasih smo mu bližje, drugič se oddaljimo.

Ljubiti do konca pomeni ljubiti na križu

Kot je poudaril nadškof, je duhovnik poklican hoditi za Jezusom in slediti njegovemu povabilu Hodi za menoj, ki ga vabi v praznovanje, pa tudi v darovanje. Zgled darovanja je Jezus sam, saj se je iz svoje ljubezni za nas daroval do konca. Ljubiti do konca pomeni ljubiti na križu. Duhovnika Jezus kliče ne le k hoji za njim, temveč da tudi ljubi z njim, je izpostavil Stanislav Zore.

Bratsko druženje po maši

Nadškof je pridigo sklenil z zahvalo, da vsak od letošnjih jubilantov po svojih človeških močeh hodi za Kristusom v zvestobi, včasih tudi v boju za zvestobo. Gospod namreč ve, kakšni smo, saj nas je ustvaril. Ob koncu je Očeta prosil za blagoslov, trdno zdravje in pogum jubilantov, da bodo vselej znali svoje preizkušnje polagati na oltar. Po maši se je srečanje nadaljevalo z bratskim druženjem in okrepčilom v semeniški obednici, so še sporočili z Nadškofije Ljubljana.

Nalaganje
Nazaj na vrh