Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje bolnikov na Ptujski Gori

Za vas piše:
Miha Gajšt
Objava: 12. 08. 2024 / 11:31
Oznake: Maša, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.08.2024 / 12:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečanje bolnikov na Ptujski Gori
Srečanje bolnikov na Ptujski Gori je privabilo številne romarje iz vseh koncev Slovenije. FOTO: Miha Gajšt

Srečanje bolnikov na Ptujski Gori

V baziliki Marije Zavetnice s plaščem na Ptujski Gori je v nedeljo, 11. avgusta, potekalo srečanje bolnikov. Bazilika je bila polna romarjev, ki so prišli iz različnih koncev Slovenije, med drugim tudi iz doma za starejše. Pred mašo je potekala molitvena ura, ki jo je skupaj z romarji vodil priljubljeni pater Toni Brinjovc.

Srečanje je bilo del praznovanja Marijinega vnebovzetja, ki ga obeležujemo 15. avgusta. Slovesno mašo so pripravili tamkajšnji patri minoriti. Somaševnaje je vodil pater Andrej Mohorčič, dolgoletni bolniški duhovnik iz UKC Ljubljana. 

Mašo je vodil pater Andrej Mohorčič. FOTO: Miha Gajšt 

P. Andrej Mohorčič je v svoji pridigi, polni upanja in spodbude za bolnike, povedal naslednje: »Danes bom poudaril odlomke Božje besede o preroku Eliju. Elija je bil tako osredotočen na svojo lastno bolečino in nesrečo, da ni bil več sposoben dvigniti glave in opaziti velikih Božjih del okoli sebe. Želel je smrti. Toda v tej bolečini se ga dotakne Gospodov angel, ki ga dvakrat spodbudi z besedami: „Vstani in jej!“  Prerok sprejme pogostitev, ki mu jo pripravi Gospod, in v moči te hrane vstane ter nadaljuje svojo pot.« 

FOTO: Miha Gajšt 

Vstali Gospod ponuja zakrament, ki ozdravlja dušo in krepi telo

"Ko je človek potopljen v bolečino, bolezen ali nesrečo, mora svojo težo položiti na Gospodov oltar, s katerega bo prejel kruh iz nebes. V Stari zavezi je angel vabil ljudstvo k krepčilu, v Novi zavezi pa nas Jezus Kristus vabi k mizi svojega telesa, da ne omagamo v preizkušnjah. Ta kruh nam ponuja vstali Gospod, ki je premagal vsako zlo in bolečino. Ob mizi spomina na zadnjo večerjo nam danes ponuja tudi zakrament ozdravljenja, bolniško maziljenje. Kljub prepričanju, da je bolniško maziljenje le »poslednje olje« pred smrtjo, gre v resnici za ozdravitev duše in moč telesa. Ta zakrament prinaša ozdravljenje in moč vsakemu, ki se sooča z boleznijo, nesrečo, stisko ali dvomi."

FOTO: Miha Gajšt 

"Okrepljeni s kruhom večnega življenja in zakramentom ozdravljenja duše in telesa, lahko tudi mi potujemo proti Božji gori Horeb in nebeškemu mestu Jeruzalemu," je zaključil pridigo. 

Mašo so zaključili z litanijami Matere Božje in se izročili njenemu varstvu.

Nalaganje
Nazaj na vrh