Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srebrna maša misijonarja br. Mihe Majetiča [FOTO]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 06. 06. 2024 / 10:36
Oznake: Dogodek, Maša
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.06.2024 / 11:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srebrna maša misijonarja br. Mihe Majetiča [FOTO]
Ob srebrnomašniku je maševalo več prijateljev duhovnikov. FOTO: Marko Goličnik

Srebrna maša misijonarja br. Mihe Majetiča [FOTO]

Minulo nedeljo so se v Mozirju veselili srebrne maše rojaka br. Mihe Majetiča, misijonarja v Kazahstanu.

Kot so pojasnili na spletni strani Misijonskega središča Slovenije, bi bilo treba za pravi datum obletnice posvečenja pravzaprav počakati še skoraj ves mesec, saj je bil Majetič v duhovnika posvečen 29. junija. Toda v misijonih »čas teče nekoliko drugače« in temu se je seveda treba prilagoditi.

Darilo misijonskega središča. FOTO: Marko Goličnik

V Mozirju se je pri slovesnosti zbralo lepo število vernikov in prijateljev, tudi sodelavci Misijonskega središča Slovenije in trije sobratje minoriti. Misijonarja so ob duhovniškem jubileju pospremili z molitvijo in voščili. Slovesnost je minila v misijonskem vzdušju, po maši je bila pred cerkvijo postavljena celo stojnica z misijonskimi predmeti.

Stojnica z misijonskimi predmeti. FOTO: Marko Goličnik

Dosedanja pot srebrnomašnika

Br. Miha je v minoritski red vstopil leta 1991. Ves čas študija v Ljubljani je pomagal v Misijonskem središču Slovenije in sodeloval v skupini SLED za pripravo laiških misijonarjev. Tako se je dobro pripravil na svoje misijonsko poslanstvo, ki je bilo od vsega začetka povezano z njegovim duhovnim poklicem. Že kot diakon je leto dni preživel v Zambiji, pri redovnem sobratu, velikem slovenskem misijonarju p. Mihu Drevenšku. Po duhovniškem posvečenju je nekaj let opravljal duhovniško službo v skupnostih po Sloveniji, leta 2005 pa je prejel misijonski križ in se odpravil na daljšo misijonsko pot v Vietnam, kjer je ostal pet let.

Preberite tudi: Video pogovor s slovenskim misijonarjem v Kazahstanu [VIDEO] 

Skrbi za kazahstansko mladino

Po krajšem postanku v domovini je leta 2012 prejel novo poslanstvo, in sicer službo misijonarja v Kazahstanu, natančneje v njegovi prestolnici Astani, kjer ostaja tudi v prihodnje. V skupnosti živi s sobratoma iz Poljske in Italije. Minoritska skupnost v Astani trenutno domuje v župnijski stavbi, še letos pa želijo začeti gradnjo svojega samostana, s čimer bodo tudi utrdili svojo navzočnost in prihodnost v Kazahstanu.

Br. Miha (desno) s sobrati in nuncijem. FOTO: Arhiv br. Mihe Majetiča

Tamkajšnji katoliški verniki so različnih narodnosti. Veliko truda bratje vlagajo v ekumenske in medverske stike med različnimi verskimi skupnostmi. Ena glavnih skrbi br. Miha so mladi, s katerimi se z velikim veseljem ukvarja in je zanje zadolžen tudi na škofijski ravni. Znan je kot dobrovoljen in odprt duhovnik. Sočloveka zna nasmejati, v pogovoru pa tudi zapletene zadeve predstavi na preprost in prijeten način.

Z mladimi. FOTO: Arhiv br. Mihe Majetiča

Srebrnomašniku ob jubileju čestitamo in voščimo blagoslova na vseh poteh.

Še nekaj fotoutrinkov s srebrne maše si lahko ogledate v galeriji Marka Goličnika:

Nalaganje
Nazaj na vrh