Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sprejmite dar, samega Boga [RAZLAGA EVANGELIJA]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 11. 08. 2024 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.08.2024 / 07:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sprejmite dar, samega Boga [RAZLAGA EVANGELIJA]
V evharistiji smo blizu odprtemu Božjemu Srcu in blizu bratom in sestram. FOTO: Tatjana Splichal

Sprejmite dar, samega Boga [RAZLAGA EVANGELIJA]

Obhajamo 19. nedeljo med letom. Evangeljski odlomek nam znova prinaša sporočilo o Jezusu, živem kruhu, ki obljublja večno življenje. Duhovnik Simon Potnik nas v razlagi evangelija vabi, naj sprejmemo dar Boga, ki se nam podarja, da nas poživi. Video posnetek za najmlajše je tokrat pripravil duhovnik Marko Rijavec.

Prvo berilo: Elija je hodil v moči božje jedi, 1 Kr 19,4–8; Ps 34;
drugo berilo: Živeti moramo v ljubezni kakor Kristus, Ef 4,30–5,2

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 6,41–51)

Tisti čas so Judje godrnjali nad Jezusom, ker je rekel: »Jaz sem kruh, ki je prišel iz nebes,« in so govorili: »Ali ni to Jezus, Jožefov sin? Njegovega očeta in mater poznamo. Kako more zdaj govoriti: 'Iz nebes sem prišel.'« Jezus je odgovoril in jim dejal: »Ne godrnjajte med seboj! Nihče ne more priti k meni, če ga ne pritegne Oče, ki me je poslal, in jaz ga bom obudil poslednji dan. Pri prerokih je zapisano: Vsi se bodo dali poučiti Bogu. Vsak, kdor posluša Očeta in se mu da poučiti, pride k meni. Ne rečem, da bi bil kdo videl Očeta: samo tisti, ki je od Boga, on je videl Očeta. Resnično, resnično, povem vam: Kdor veruje, ima večno življenje. Jaz sem kruh življenja. Vaši očetje so jedli v puščavi mano in so pomrli. To je kruh, ki prihaja iz nebes, da tisti, ki od njega jé, ne umre. Jaz sem živi kruh, ki sem prišel iz nebes. Če kdo jé od tega kruha, bo živel vekomaj. Kruh pa, ki ga bom dal jaz, je moje meso za življenje sveta.«

Video razlaga za otroke


Središče življenja

Piše: Simon Potnik

Prejšnjo nedeljo smo prišli do Jezusove nedvoumne trditve: Jaz sem kruh življenja. Kdor pride k meni, ne bo nikoli lačen, in kdor vame veruje, nikoli ne bo žejen. Toda ali ni to sin Marije?

Ali ni to Jožefov sin, sin tesarja?! Pobožno čakamo mesija, to pa gotovo ni on. In nastopi godrnjanje, tarnanje, pritoževanje, obrekovanje …, kar gotovo ni podlaga ne za svetost ne za sladek miren spanec.

Razmišljam, da so ekrani in uspavalne tablete ena sama potuha za bolno, utrujeno in ranjeno srce. Vsi smo že doživljali Elijevo izkušnjo utrujenosti na smrt. Žalost, potrtost, osamljenost. Ni luči, ni poti in ni smisla. K Eliju je pristopil angel. Prvič. Drugič. In je šlo. Zanj se tu ni končalo. Še sta se z Gospodom srečevala in po Elijevo prerekala, zdaj pa je na nas, da se soočimo s to Elijevo stisko.

Kako pomembna je nedeljska maša? Za nekatere tako tako, za druge kot nedeljsko kosilo, spet drugim je nepogrešljiv vir moči.

Večno življenje

Pred kratkim smo se v družbi pogovarjali, kako pomembna je nedeljska maša. No, kako pomembna je? Za nekatere tako tako, za druge kot nedeljsko kosilo, spet drugim je nepogrešljiv vir moči. Kaj pravi Katekizem Katoliške Cerkve? V nekaj točkah (2180–2184) jasno pove, da je nedeljska evharistija središče in vir našega življenja. V evharistiji smo si tako blizu! Blizu odprtemu Božjemu Srcu in blizu bratom in sestram.

In če težje sprejmemo pobude in navodila iz Katekizma, ni dileme iz Jezusove misli: Jaz sem živi kruh. Jaz sem kruh življenja. Kdor veruje, ima večno življenje.

Duhovnik Simon Potnik. FOTO: Siniša Kanižaj

Pristno božji

Sledimo novicam, zaupamo vremenarjem, upoštevamo navigacijo in se držimo dietnih navodil … Verujmo v Boga. Eliju se je zalomilo, Adam ni bil pri stvari, Mojzes je podvomil, Pavel je živel mimo. Lahko bi še nadaljevali, seznam bi se daljšal in daljšal, na njem pa bi se pojavilo tudi tvoje in moje ime. In kakšen seznam je to? Nihče ne more priti k Jezusu, če ga ne pritegne Oče. To je seznam ubogih, izbranih in poklicanih. Čeprav sem slaboten, sem del Božjega načrta. Če mi Gospod daje priložnost, zakaj bi si je sam ne dal?! Zato si bom privoščil poti in hrane in življenja, ki bo krepilo mojo vero v Boga.

V svetu kvazi bio in eko je v resnici najbolj pristno biti božji.

V svetu kvazi bio in eko je v resnici najbolj pristno biti božji. Kako to vem? Ker me najbolj zdrava hrana pripelje morda res zdravega, pa vendar samo na rob življenja. Dlje ne … vera v Jezusa Kristusa pa me povede v Življenje. Če te ne žene moč vere, tudi če v veri ne hrepeniš po Njem, krščen si in tvoje ime mu je ljubo. Tvoja ljubezen do Boga se je ohladila, njegova do tebe se ni. Sprejmi dar. Vsaj iz vljudnosti sprejmi dar, samega Boga, ki se ti podarja, da te poživi, okrepi in da te njegova bližina spet naredi živega. To namesto godrnjanja. Sveta evharistija, drobna hostija.

Nalaganje
Nazaj na vrh