Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sprejete smernice Družbe Jezusove za naslednjih deset let

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 20. 02. 2019 / 08:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2019 / 05:57
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sprejete smernice Družbe Jezusove za naslednjih deset let

Jezuiti si bodo med drugim prizadevali za bližino izključenim in spremljanje mladih.

Papež Frančišek je določil nove smernice za jezuitski red za obdobje 2019–2029. Jezuiti si bodo v naslednjih desetih letih prizadevali za spodbujanje razločevanja in duhovnih vaj, bližino izključenim osebam, spremljanje mladih in skrb za skupen dom.

Splošne smernice Družbe Jezusove za naslednjih deset let so usklajene s trenutnimi apostolskimi prednostnimi nalogami Cerkve, ki so opredeljene v učenju papeža, sinodalnih zasedanj in škofovskih konferenc, predvsem pa v apostolski spodbudi Veselje evangelija, je papež Frančišek zapisal v pismu jezuitskemu generalu p. Arturu Sosi. Izpostavil je »dinamično razločevanje«, ki naj ne bi bilo zgolj »knjižnični ali laboratorijski proces«. Ta prva prednostna naloga je po papeževih besedah temeljna, ker je v življenju jezuita najpomembnejši njegov odnos z Gospodom ter osebno in skupnostno življenje molitve in razločevanja.

Nove smernice so rezultat procesa razločevanja, ki je trajal skoraj dve leti. Po besedah p. Sose v ospredje postavljajo način, s katerim lahko jezuiti »bolje uporabljajo sredstva, ki so jim na razpolago, da bi služili Kristusovemu spravnemu poslanstvu v svetu«. So torej odgovor jezuitskega reda na potrebe Cerkve. V družbi, ki je zaznamovana z velikimi spremembami, so smernice določene na podlagi »družbenopolitičnih analiz, teološkega in pastoralnega premisleka ter razločevanja«.

Razločevanje, izključeni, mladi, okolje

Za naslednjih deset let so bile izbrane štiri izhodiščne točke, ki jih potrdil tudi papež Frančišek: spodbujanje razločevanja in duhovnih vaj, bližina izključenim osebam, spremljanje mladih in skrb za skupen dom.

P. Sosa poudarja, da je razločevanje za Cerkev nujno. Duhovne vaje so prednostna pot za jezuite, vendar je treba poiskati nove načine, da bodo duhovne vaje primerne za različne skupine, stvarnosti in okoliščine.

Druga prednostna naloga je spremljanje oseb, ki so odrinjene na rob. Jezuiti se morajo približati svetu revnih, se odpraviti na obrobja in se srečevati s posamezniki. P. Sosa je pojasnil, da si želijo pospeševati družbeno pravičnost ter spodbuditi spremembo gospodarskih, političnih in družbenih struktur, ki povzročajo nepravičnost, poleg tega pa želijo iz življenja Cerkve in družbe odstraniti zlorabe.

Tretja prednostna naloga, spremljanje mladih, vključuje tudi pogled na svet iz njihovega zornega kota. Mladi lahko pomagajo pri razumevanju družbenih sprememb in dojemanju smisla nove kulture. V Cerkvi je treba odpreti prostore za mlade in za njihovo ustvarjalnost.

Četrta prednostna naloga jezuitov je skrb za skupen dom. Vsi skupaj moramo sodelovati v prizadevanjih, da bi zajezili slabšanje trenutnega stanja okolja. P. Sosa je tudi sicer izpostavil sodelovanje kot najpomembnejši pogoj za izpolnjevanje novih smernic.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh