Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Učenje tujega jezika je lažje, ko spoznamo njegovo logiko

Za vas piše:
Andreja Hergula
Objava: 28. 09. 2022 / 15:52
Oznake: Mladi, Svet, Šolstvo
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.09.2022 / 16:59
Učenje tujega jezika je lažje, ko spoznamo njegovo logiko
Tamás Kruzslicz. FOTO: Osebni arhiv

Učenje tujega jezika je lažje, ko spoznamo njegovo logiko

Tamás Kruzslicz je profesor na Oddelku za primerjalno in splošno jezikoslovje Filozofske fakultete v Ljubljani. Prihaja iz Budimpešte. Na lektoratu za madžarski jezik in kulturo Kruzslicz deluje že šesto akademsko leto. Ob evropskem dnevu jezika smo se s profesorjem madžarščine pogovarjali o učenju tujih jezikov.

Nimam talenta. Prestar sem. Kje mi bo to koristilo? Ste že kdaj slišali te izgovore, ko gre za učenje tujih jezikov? Upamo, da po prebranem pogovoru s profesorjem madžarščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani Tamásem Kruzsliczem pripomb več ne bo. Ni potrebe, da bi znali petdeset jezikov, tako kot neki čikaški poliglot, eden bo popolnoma dovolj.

Jó napot kívánok. Hogy van? (Dober dan. Kako ste? op. n.)

O, čestitam, odlično.

G. Tamás, v šestih letih ste Slovence že spoznali. Kakšne so razlike med Madžari in Slovenci?

Všeč mi je, da je Slovenija majhna dežela. Madžari radi rečemo, da imamo majhno državo. Ko sem to omenil slovenskim študentom na prvem predavanju, se s tem nikakor niso strinjali. Vse je torej odvisno od perspektive. Spoznal sem, da je Slovenija kot velika družina, kjer se med seboj pozna ogromno ljudi. Že po nekaj mesecih v Ljubljani sem na ulici tudi sam srečeval znance. Na Madžarskem nimamo takšne mentalitete...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh