Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spominska maša v Kočevskem rogu

Objava: 30. 05. 2005 / 08:51
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Spominska maša v Kočevskem rogu

Letošnja spravna slovesnost v Kočevskem rogu za po vojni zunajsodno pobite domobrance in druge nedolžne žrtve revolucionarnega nasilja bo v nedeljo, 5. junija, ob 11. uri na grobišču Pod Krenom. Mašo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran.

Letošnja spravna slovesnost v Kočevskem rogu za po vojni zunajsodno pobite domobrance in druge nedolžne žrtve revolucionarnega nasilja bo v nedeljo, 5. junija, ob 11. uri na grobišču Pod Krenom. Mašo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran. Med mašo bo blagoslovil mozaik, s katerim je lani postavljeno spominsko kapelo obogatil Marko Ivan Rupnik, ki je med drugim oblikoval tudi papeževo kapelo v Rimu.

Nadškof Uran bo blagoslovil tudi bronasti križ, odlitek lesenega, znamenitega Roškega križa, ki od leta 1990 stoji ob poti h grobišču in je delo kiparja Metoda Frlica.

Po maši bo priložnostna kulturna prireditev. Šestdeseta obletnica konca 2. svetovne vojne in bratomorne morije, ki se je na Slovenskem nadaljevala vse do konca leta 1945, je lepa priložnost, da vsi, verni in neverni, tako in drugače politično usmerjeni presežemo razdelitev, ki je slovenski narod pred 60 leti tako usodno zaznamovala, in se zazremo v prihodnost. Ne samo zemeljsko, temveč tudi onstransko. Takšno je sporočilo Rupnikovega mozaika, ki bo odslej krasil roško kapelo. Kristjani verujemo, da so vsi tisti, ki so brez sovraštva in z molitvijo na ustih pobiti padali v roške jame, že deležni nebeške gostije. Prav tako lahko upamo, da bodo nanjo prišli tudi drugi, ki so se pokesali svojih grehov, tudi tisti, ki so pobijali in streljali.

Slovenski spominski odbor, ki povezuje različne skupine, organizacije in posameznike, ki gojijo spomine na zamolčane žrtve revolucije in vojnega nasilja, lepo vabi vse prizadete in druge dobromisleče ljudi, naj se v čim večjem številu udeležijo slovesnosti v Rogu in se nam pridružijo v molitvi in premišljevanju o velikem božjem usmiljenju, ki presega naše meje in predstave.

V Kočevskem rogu je poskrbljeno za vse, potrebna je le primerna obleka in obutev, zložljiv stolček in upoštevanje navodil organizatorjev.

Pred slovesnostjo in po njej si boste lahko ogledali Rupnikov mozaik.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh