Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spomeniki srednjega veka in renesanse

Za vas piše:
K. C.
Objava: 13. 12. 2017 / 09:07
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spomeniki srednjega veka in renesanse

Spomeniki srednjega veka in renesanse

V Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani so na ogled spomeniki srednjega veka in renesanse iz mariborskih ustanov.
Razstavljeni rokopisi in zgodnji tiski so nastali v različnih krajih in obdobjih, zato so njihove podobe mnogotere: razstavljeni so dokumenti iz papeške pisarne v Rimu, rokopisi iz kraljevskih delavnic Prage in Dunaja pa tudi knjige, ki so jih natisnili v velikih tiskarnah in so jim slikarski okras dodali spretni mojstri peresa in čopiča.


O stoletjih med Brižinskimi spomeniki in Primožem Trubarjem prevladuje vtis, da so bili ljudje skorajda nepismeni in da knjig ni bilo. Res so bile redke in dragocene, a bile so. Iz časov pred petsto ali celo osemsto leti je na razstavi približno petindvajset rokopisnih in tiskanih spomenikov s slikarskim okrasom, nekatere dragocenosti med njimi še nikoli niso bile predstavljene javnosti. Vsako delo po svoje razkriva občutek prepisovalcev, knjižnih slikarjev in knjigovezov, ki so prispevali svoj delež k popolnosti in lepoti knjige.

Avtorica razstave je prof. ddr. Nataša Golob. Ob razstavi je izšel vodnik. 

»To je enkraten dogodek. Razstavljeno gradivo sodi med najresneje varovane spomenike kulturne dediščine, saj je izjemno občutljivo,« je dejala Nataša Golob. Dodala je, da so tudi pogoji razstavljanja zelo strogi, zato so te knjige redkokdaj javno dostopne. »Verjetno je zdaj edina priložnost v našem življenju, ko lahko na razstavi občudujemo to premalo poznano gradivo, polno prvovrstnih slikarskih umetnin,« je dodala.

Vsak spomenik po svoje pa razkriva občutek prepisovalcev, knjižnih slikarjev in knjigovezov, ki so prispevali svoj delež k popolnosti in lepoti knjige. Na začetkih besedil so velike črke – iniciale, prave male slikarske mojstrovine. Fantazijski svet živobarvnega rastlinja in živali je v vsakem knjižnem spomeniku drugačen.  

Direktorica Narodnega muzeja Slovenije mag. Barbara Ravnik je poudarila raziskovalni in operativni presežek avtorice prof. ddr. Nataše Golob: »Poleg razstave v Narodnem muzeju Slovenije, na kateri so na ogled izjemno dragoceni originali iz mariborskih arhivov, je to jesen pri Cankarjevi založbi izšla njena ekskluzivna ročno vezana bibliofilska izdaja S črnilom in zlatom, tik pred izidom pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete pa je njena znanstvena monografija Srednjeveški in renesančni rokopisi: materiali, strukture, predstavitve.«

Mag. Barbara Ravnik je poleg treh ustanov, ki posojajo svoje gradivo za razstavo – Nadškofijski arhiv Maribor, Pokrajinski arhiv Maribor in Univerzitetna knjižnica Maribor – veliko zahvalo namenila tudi Arhivu Republike Slovenije, saj so njegovi sodelavci pri razstavi opravili ogromno delo.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh