Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spomeniki, ki jih (n)imamo

Nina Granda
Za vas piše:
Nina Granda
Objava: 31. 05. 2023 / 09:26
Čas branja: 19 minut
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2023 / 09:32
Spomeniki, ki jih (n)imamo
Vasko Simoniti. FOTO: Tatjana Splichal

Spomeniki, ki jih (n)imamo

Dr. Vasko Simoniti, zgodovinar, ki je v diplomi in doktoratu raziskoval turške vpade in obrambo pred njimi v slovenskih deželah v 16. stoletju, vseskozi pa se posveča tudi kasnejši zgodovini, vse do polpretekle in sodobne. Na podlagi svojega raziskovalnega dela podaja sintezo slovenske zgodovine; pri čemer pa ni ostal znotraj kabineta, ampak se je dejavno vključil v družbeno dogajanje. Dvakrat je bil minister za kulturo (2004–2008, 2020–2022). S temperamentnim in zavzetim sogovornikom se srečava v ljubljanski kavarni pred dnevom Evrope oziroma dnevom zmage. Kako ocenjuje naš javni prostor človek, ki je za sedanje stanje na temelju svojega družbenega angažmaja soodgovoren tudi sam?

Aktualne so obtožbe o omejevanju svobode v javnem mediju. So po drugi strani nekatere teme v javnem diskurzu še vedno premalo ozaveščene?

Mnoge nekdaj prepovedane teme so danes prisotne. Problematizirajo našo preteklo stvarnost in za marsikoga so moteče in odvečne. Nastal je problem, da so v novih družbenih okvirih nekdanji miselni vzorci, ki so se potrjevali v praksi v najrazličnejših oblikah političnega nasilja, ostali nespremenjeni. Preteklost se tako ni umestila v polje našega skupnega kolektivnega spomina kot zgodovina, ampak je ostala v marsičem dejansko naša sedanjost.

Ostaja še vedno polprisotna?

Poglejte primer, ko je nedavno aktualna vlada ukinila Muzej slovenske osamosvojitve. Ko ne more sedanja oblast povsem preprečiti raziskovanja tega obdobja, pa poskuša ovirati, da bi široka javnost dobila kakovosten vpogled v obdobje, ki nas še vedno tako usodno določa v današnjem tukaj in zdaj. Ukinila je muzej in pri tem so oblasti stali i...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh