Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Splošna avdienca: Papež moli za žrtve neurja v srednji in vzhodni Evropi [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 18. 09. 2024 / 11:23
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.09.2024 / 11:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Splošna avdienca: Papež moli za žrtve neurja v srednji in vzhodni Evropi [VIDEO]
Prizor uničujočih poplav na Češkem. FOTO: Karitas Češka/arhiv Družine

Splošna avdienca: Papež moli za žrtve neurja v srednji in vzhodni Evropi [VIDEO]

Papež Frančišek je na sredini dopoldanski splošni avdienci molil za žrtve neurij in poplav v srednji in vzhodni Evropi ter jim zagotovil svojo bližino. Njegove misli so zlasti usmerjene k tistim, ki so zaradi neurja Boris izgubili življenje in njihove bližnje.

Po zadnjih podatkih je zaradi naravne ujme, ki v zadnjih dneh pustoši v Avstriji, Romuniji, na Češkem in Poljskem ter še nekaterih drugih državah, življenje izgubilo najmanj 21 oseb. Na območjih, ki so jih prizadela neurja, so evakuirali na tisoče ljudi, poljski premier pa je razglasil enomesečne izredne razmere.

Papež pozdravlja vernike in romarje. FOTO: Vatican Media

Pohvala vsem, ki pomagajo ljudem v stiski

Poljsko mesto Wroclaw z več kot 600.000 prebivalci naj bi poplave dosegle danes, medtem ko se Bratislava in Budimpešta, prestolnici Slovaške oziroma Madžarske, pripravljata na naraščanje reke Donave. Papež Frančišek je med avdienco pohvalil in spodbudil lokalne katoliške skupnosti in druge prostovoljne organizacije za pomoč, ki jo nudijo ljudem v stiski.

Na Trgu sv. Petra v Rimu. FOTO: Vatican Media

O potovanju v Azijo in Oceanijo

Na splošni avdienci se je papež dotaknil nedavnega apostolskega potovanja v Indonezijo, Papuo Novo Gvinejo, Vzhodni Timor in Singapur: »Srečal sem veliko in živahno Cerkev, ki raste s 'privlačnostjo'.« Bogu se je zahvalil za dar tega potovanja, na katerem je, kot je dejal »srečal številne velike in živahne krščanske skupnosti«.

Pred svetovnim dnevom Alzheimerjeve bolezni

Na današnji avdienci se je sveti oče ozrl tudi na sobotno praznovanje svetovnega dneva Alzheimerjeve bolezni in pozval k molitvi, da bi »medicinska znanost kmalu lahko ponudila obete za zdravilo za to bolezen in da bi bilo sprejetih več in bolj ustreznih ukrepov v podporo obolelim in njihovim družinam«.

FOTO: Vatican Media

Pozdrav benediktincem in laičnim karmeličanom

Papež Frančišek je posebej pozdravil skupine, prisotne na splošni avdienci, še posebej tiste, ki se udeležujejo kongresa opatov Benediktinske zveze in njihovega novega opata primasa, ki je bil izvoljen v soboto, 14. septembra. Spodbudil jih je, naj se »z dobrodelno in misijonsko vnemo zavzamejo za to, da bo benediktinski duh v svetu vedno bolj prepoznaven«.

Besede spodbude je namenil tudi laičnim karmeličanom s povabilom, naj bodo »kvas evangelija in segajo k najbolj ranljivim, da bi postali znamenje Cerkve«.

Nalaganje
Nazaj na vrh