Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spletna predstavitev Drabosnjakovega Pasijona

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 28. 03. 2021 / 13:44
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2021 / 06:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spletna predstavitev Drabosnjakovega Pasijona

Spletna predstavitev Drabosnjakovega Pasijona

Ogledati si ga bo možno na cvetno nedeljo ob 16. uri in nato še ves veliki teden.

Dogodek je leta 1990 močno javno odmeval, zato želijo pri Krščanski kulturni zvezi z digitalizacijo in spletno predstavitvijo obuditi spomin nanj. FOTO: KKZ



V soboto, 16. julija 1990, je bila na Kostanjah na avstrijskem Koroškem premiera Pasijona bukovnika Andreja Šusterja Drabosnjaka v organizaciji Krščanske kulturne zveze (KKZ) v sodelovanju s SPD Drabosnjak, ki so ji do konca meseca sledile še tri ponovitve.

Igralci in pevci iz Roža in z Gur

Nastopali so igralci in pevci iz Roža in z Gur, za režijo 220 let starega besedila je poskrbel Franci Končan, za sceno Saša Kump, za kostume Alenka Bartel, za glasbeno opremo Ivo Meša, za vokal je bil odgovoren Lajko Milisavljevič, za gib Marjan Sticker, za lekturo pa Tonej Sticker.


»Drama se konča z očiščenjem, s katarzo v nas samih, ki nam vsak dan znova ponuja meditiranje o grenkem trpljenju in smrti Jezusa Kristusa kot pripravo na veliko noč.« FOTO: KKZ


Kaseta, ki dokumentira Pasijon

KKZ je nato leta 1991 v sodelovanju z Mohorjevo založbo in firmo za filmsko produkcijo Artis izdala kaseto, ki dokumentira Drabosnjakov Pasijon, ki so ga domači igralci uprizorili pred skednjem Drabosnjakovega doma na Kostanjah.

Obuditi spomin na odmeven dogodek

Pasijon je po starem Drabosnjakovem rokopisu za predstavo priredila dr. Herta Lausegger, dramaturško pa ga je obdelal Marjan Belina. Dogodek je tedaj močno javno odmeval, zato želijo pri Krščanski kulturni zvezi z digitalizacijo in spletno predstavitvijo obuditi spomin nanj.




Na spletni strani KKZ in na YouTubu

Drabosnjakov Pasijon, »dramo o učlovečenem Božjem sinu, o njegovem trpljenju, ki je izraz njegove ljubezni do ljudi in vere v dobroto v ljudeh«, si bo mogoče na spletni strani Krščanske kulturne zveze (TUKAJ) in na YouTubu (TUKAJ) ogledati danes, na cvetno nedeljo, 28. marca 2021, ob 16. uri, nato bo viden še ves veliki teden.

Drama se konča z očiščenjem, s katarzo v nas vseh ...

Povabljeni k ogledu kar z besedami ljudskega dramatika, pesnika in bukovnika Andreja Šustra Drabosnjaka (1768–1825): »Drama se konča z očiščenjem, s katarzo v nas samih, ki nam vsak dan znova ponuja meditiranje o grenkem trpljenju in smrti Jezusa Kristusa kot pripravo na veliko noč.«

Kupi v trgovini

Novo
Vsa moja resnica je v Njem
Pričevanja
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh