Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Španija želi izboljšati zakon o splavu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 02. 2015 / 06:45
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Španija želi izboljšati zakon o splavu

Mladoletnice bodo za opravljanje splava potrebovale dovoljenje staršev.

Španska konservativna vlada želi izboljšati zakonodajo o splavu. Po novem naj mladoletnice ne bi smele umetno prekiniti nosečnosti brez dovoljenja staršev, so sredi tedna poročali španski mediji. Tisovni predstavnik tamkajšnje ljudske stranke, Rafael Hernando, je napovedal, da bodo spremembe v parlamentu kmalu sprejete. Konservativna stranka namreč razpolaga z absolutno večino.



V lanskem septembru se je moral predsednik španske vlade Mariano Rajoy predlogu strožje zakonodaje zaradi pomankljive podpore začasno odpovedati. Njegov osnutek je med ženskimi skupinami in opozicijo, pa tudi med določenimi pripadniki njegove stranke naletel na odpor. Rajoy je takrat predlagal, da bi morali pri mladoletnih dekletih od šestnajstega leta dalje za poseg zahtevati privoljenje staršev ali skrbnikov.

Leta 2010 je prehodna socialistična vlada splav na splošno uzakonila do 14. tedna nosečnosti. Ta rok se lahko podaljša do 22. tedna, če je ogroženo zdravje matere ali pa če obstaja utemeljen sum na težke razvojne motnje nerojenega otroka.

Predlog zdajšnje konservativne vlade predvideva odpravo člena, po katerem je splav do določenega tedna dovoljen v vsakem primeru. Ženske naj bi smele umetno prekiniti nosečnost, če je ta posledica posilstva, ter pri hudi ogroženosti zdravja matere. Potem ko je Rajoy zakonski predlog opustil, ga je minister za pravosodje, Alberto Ruiz-Gallardon, znova predstavil parlamentu. Katoliška Cerkev vladi očita, da se pusti usmerjati volilno strateškim razmislekom.

Letošnje leto je namreč v Španiji leto volitev: maja so na programu lokalne volitve, v 15 od 17 avtonomnih pokrajin pa okrajne; v pozni jeseni bodo španski državljani volili nov parlament.

Vir: kath.net

Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Sveti Ladislav
Svetniki
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh