Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šolske potrebščine stanejo najmanj 100 evrov

Objava: 13. 08. 2015 / 10:28
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Šolske potrebščine stanejo najmanj 100 evrov

Nakup šolskih potrebščin je za mnoge starše prehud strošek, čeprav želijo za svojega otroka najboljše.
Sredi avgusta je počasi že čas, ko morajo starši začeti razmišljati o nakupu šolskih potrebščin za svojega otroka. Žal pa je to pogosto razlog za stisko, saj je to za mnoge starše prehud strošek, čeprav želijo za svojega otroka najboljše.

Koliko finančnih sredstev bodo morali odšteti za šolanje otroka, je odvisno od kakovosti izdelkov in delovnih zvezkov, ki jih zahteva posamezna šola. Po izkušnjah DZS morajo starši za prvošolca odšteti od 100 do 150 evrov, lahko pa tudi več.

Velika razlika v stroških med šolami

Po podatkih, zbranih s 113 (od 450) osnovnih šol, so učbeniki v preteklem šolskem letu za prvi razred v povprečju stali nekaj manj kot 50 evrov, za deveti razred pa v povprečju nekaj več kot 76 evrov. Najdražji so bili učbeniki za osmi razred, za katere je bilo treba odšteti skoraj 94 evrov.

Po besedah predsednika Zveze aktivov svetov staršev Slovenije Antona Medena so med šolami velike razlike. Tako lani staršem prvošolčkov na nekaterih šolah za delovne zvezke ni bilo treba odšteti niti evra, medtem ko je na eni izmed šol ta znesek dosegel tudi nekaj več kot 86 evrov. Še večje so bile razlike v devetem razredu, kjer so morali starši za učbenike ponekod odšteti 170 evrov, nekje drugje pa 31 evrov. Največ za delovne zvezke odštejejo starši otrok v Pomurju.

Na splošno Meden opaža, da se stroški za delovne zvezke v zadnjih štirih letih zmanjšujejo. Slednje kažejo tudi zbrani podatki. Skupen strošek za delovne zvezke za obvezne predmete za vse razrede osnovne šole je pred štirimi leti znašal okoli 750 evrov, zdaj pa znaša okoli 650 evrov.



Število staršev, ki ne zmorejo nakupa šolskih potrebščin, se povečuje

Nižji stroški za delovne zvezke pa kljub vsemu očitno ne pripomorejo k temu, da bi se število staršev, ki imajo težave z nakupom šolskih potrebščin, zmanjševalo. Nasprotno. Po besedah sekretarke Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije Darje Kuzmanič Korva na centrih za socialno delo opažajo, da se število družin, ki ne zmorejo omenjenega nakupa, povečuje.

Na to po njenih besedah kaže tudi podatek, da se je povečalo število prejemnikov izrednih denarnih pomoči, namenjenih za nakup šolskih potrebščin. Velik strošek po besedah Kuzmanič Korve pri tem predstavljalo prav obvezni delovni zvezki.

Na skupnosti centrov za socialno delo si tudi zato prizadevajo, da bi staršem pomagali. Tako so v preteklih dveh letih z Rotary klubom 25 iz Ljubljane že pripravili dve akciji nabave šolskih potrebščin za otroke, katerih starši nakupa ne zmorejo. Projekt je vključeval vseh 62 centrov za socialno delo v Sloveniji in osnovne šole, ki so se na terenu povezali in ugotovili, katere družine potrebujejo pomoč. Na tak način je lani šolske potrebščine prejelo 11.333 otrok, pravi Kuzmanič Korva.

Otroci nas potrebujejo

Materialna in finančna sredstva za šolske potrebščine tudi letos zbira Slovenska karitas v okviru akcije Otroci nas potrebujejo, ki traja vse do konca avgusta. Podarite jih lahko v škofijskih karitas in na transakcijski račun: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: SI 00 362, namen: Otroci nas potrebujejo.

Družine v stiski naj se za pomoč pri šolanju svojih otrok obrnejo na najbližjo Karitas v župniji oz. na škofijske Karitas v Celju, Ljubljani, Mariboru, Novemu mestu, Novi Gorici in Murski Soboti. Kje in kako jih najdete, si preberite na spletni strani Slovenske karitas.


Fotografiji sta simbolični. Foto: Tamino Petelinšek, Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Sveto pismo (Stara in Nova zaveza) - NOV PREVOD
Sveto pismo
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh