Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sodniki porotniki ustanovili svoje društvo

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 04. 09. 2024 / 11:36
Oznake: Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.09.2024 / 11:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sodniki porotniki ustanovili svoje društvo
Fotografija je ilustrativna. FOTO: Tatjana Splichal

Sodniki porotniki ustanovili svoje društvo

Skupina sodnikov porotnikov iz Slovenije je ustanovila Društvo sodnikov porotnikov Slovenije s sedežem v Slovenj Gradcu. Kot pravijo, so si »zastavili si cilj, da bi se v društvo včlanili vsi sodniki porotniki sodnih območij Slovenije in tudi sodniki porotniki pri delovnih in socialnih sodiščih, ter tudi tisti državljani, ki jih zanima funkcija sodnika porotnika«.

Kot so člani pred nekaj dnevi ustanovljenega društva zapisali v sporočilu za javnost, jih vodi želja, »da bi v slovenskem sodstvu sodniki porotniki v kazenskopravnih zadevah na prvi stopnji in v delovnih in socialnih sporih v polni meri in predano opravljali funkcij, na katero smo imenovani iz vseh območij Slovenije«. Predsednik društva je postal Peter Hartman. V nadaljevanju objavljamo njihovo celotno izjavo, ki so jo posredovali ob ustanovitvi društva.


Skupina sodnikov porotnikov iz Slovenije smo ustanovitelji Društva sodnikov porotnikov Slovenije s sedežem v Slovenj Gradcu. Zastavili smo si cilj, da bi se v društvo včlanili vsi sodniki porotniki sodnih območij Slovenije in tudi sodniki porotniki pri delovnih in socialnih sodiščih, ter tudi tisti državljani, ki jih zanima funkcija sodnika porotnika.

Vodi nas želja, da bi v slovenskem sodstvu sodniki porotniki v kazenskopravnih zadevah na prvi stopnji in v delovnih in socialnih sporih v polni meri in predano opravljali funkcijo na katero smo imenovani iz vseh območij Slovenije. Žal velikokrat premalo znamo, ne poznamo dovolj svojih pravic in dolžnosti kot sodniki porotniki. Pogosto se nam dogaja, da ne znamo pretehtati kakšne strokovne zapletene pravne zadeve, mogoče se tudi narobe odločimo pri določeni sodbi. Dogaja se nam, da smo večkrat le nemi opazovalci dogajanja na obravnavah, ki jih vodi profesionalni sodnik kot predsednik senata. 

Še veliko problemov in težav nas tare, zlasti tiste, ki želimo v praksi uresničevati določbo iz 128. čl. Ustave RS o neposredni udeležbi državljanov pri izvajanju sodne oblasti in zagotavljanja javnosti sojenja. Sodbe se izrekajo »v imenu ljudstva«, sodniki porotniki pa smo tisti, ki prestavljamo »ljudstvo«.

Društvo sodnikov porotnikov Slovenije je društvo v javnem interesu, pri svojem delovanju je najprej opredelilo vso problematiko stanja dela sodnikov porotnikov, nato pa aktivno, tudi z angažiranjem zunanjih strokovnjakov, začelo z delom izobraževanja sodnikov porotnikov Slovenije, ozaveščanja o pomembnosti in odgovornosti sodnega odločanja v senatih in obravnavanja posamičnih in skupnih vprašanj, ki se pri delu sodnika porotnika v praksi pojavljajo in kot jih bodo lahko predstavili strokovni pravni člani organom društva kadarkoli in v kakršnikoli obliki. Tako nobeden sodnik porotnik ne bo prepuščen samemu sebi, ko bo rabil nasvet in le tako se bo moglo reči, da smo sodniki porotniki bolj enakopravni profesionalnemu sodniku predsedniku senata, pri sodnem odločanju o krivdi in kazni obdolženih.

Društvo sodnikov porotnikov Slovenije bo aktivno sodelovalo s sodišči RS, MP RS, Odvetniško zbornico Slovenije, Slovenskim sodniškim društvom pri krepitvi preglednega in učinkovitega sodnega sistema v RS, in krepitvi demokracije v RS.

Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh