Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sodišče zavrnilo zahtevo po odstranitvi križa v poljskem parlamentu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 17. 01. 2013 / 08:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sodišče zavrnilo zahtevo po odstranitvi križa v poljskem parlamentu

Protiklerikalno gibanje 'Palikot' si ne želi križa v sejni dvorani; na razsodbo lahko vložijo pritožbo pred vrhovnim sodiščem.

Neko varšavsko okrožno sodišče je minuli ponedeljek zavrnilo zahtevo protiklerikalnega gibanja 'Palikot' po odstranitvi križa iz sejne dvorane poljskega parlamenta. Sodnica Alicja Fronczyk je po navedbah tamkajšnjih medijev ob razglasitvi razsodbe dejala, naj križ nad govorniškim odrom ateistom 'kar povzroča nelagodje', saj kljub temu s tem niso kršene njihove osebne pravice.

Sedem tožnikov je v lesenem križu na steni parlamenta občutilo kršenje njihove osebne pravice do verske svobode. Zahtevali so odstranitev križa ali pa še izobešenje simbolov drugih veroizpovedi. Poslanec gibanja 'Palikot' Andrzej Rozenek je pred razsodbo v pogovoru za poljski državni radio poudaril: »Nismo dežela z eno samo veroizpovedjo.«

Predsednica poljskega parlamenta Ewa Kopacz je odstranitev križa zavrnila. »Zame demokracija pomeni prevlada večine ob spoštovanju pravic manjšin, ne pa diktatura manjšine«, je izjavila političarka desno liberalne vladne stranke Državljanska platforma. Štirje pravni izvedenci, ki jih je Kopaczeva prosila za mnenje, so pojasnili, da križ v sejni dvorani ne krši ne poljske ustave ne evropskega prava.

Tožniki lahko na razsodbo vložijo pritožbo pred vrhovnim sodiščem. Gibanje 'Palikot' s 43 poslanci predstavlja tretjo najmočnejšo frakcijo v spodnjem domu poljskega parlamenta, t.i. 'Sejmu'. Na volitvah oktobra 2011 so prejeli 10 % glasov volilcev. Leseni križ v Sejmu visi od leta 1997. Na steno sta ga brez ustreznega sklepa parlamenta obesila dva konzervativna poslanca.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh