So ekološka živila vredna svoje cene?
So ekološka živila vredna svoje cene?
Prehranski strokovnjaki smo enotni: za zdrav način življenja je treba uživati čim bolj raznoliko hrano, saj le tako lahko upamo na kar največ različnih hranilnih snovi, potrebnih za dobro delovanje organizma. Žal podatki ameriške in angleške raziskave iz leta 1997 kažejo, da se je v 60 letih vsebnost mineralov v pridelkih občutno znižala: vsebnost bakra za 81 %, natrija za 43 % in magnezija za 35 %, če omenim le najbolj izstopajoče. Razlog za to je očitno v pridelavi, saj se je v tem obdobju razbohotila industrializacija kmetovanja z velikimi njivami izenačenih pridelkov, povečala se je tudi uporaba škropiv. Vse omenjeno je pocenilo pridelavo, pridelek konvencionalne pridelave je brezhiben in predvsem zanesljiv.
Primerjava ekološko in konvencionalno pridelanih živil
Izsledki obsežne tuje raziskave iz leta 2001, ki je vključevala 41 različnih študij, in naše iz leta 2011, poročajo o povprečno 27 % višji vsebnosti vitaminov pri velikem vzorcu ekolo...