Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Smo globoko v četrtem valu«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 08. 2021 / 06:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2021 / 07:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Smo globoko v četrtem valu«
Franc Vindišar je napovedal, da bodo spodbudili tudi družinske zdravnike, naj k cepljenju povabijo vse svoje necepljene paciente. FOTO: Tatjana Splichal

»Smo globoko v četrtem valu«

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je ob včerajšnjem obisku Splošne bolnišnice Trbovlje s predstavniki zdravstva v regiji razpravljal o cepljenju proti covidu-19 in poudaril, da je v Zasavju precepljenost 5 odstotnih točk večja kot v ostalih slovenskih regijah in je presegla 50 %.

Izrazil je zaskrbljenost nad zadnjimi podatki o številu okuženih, ki je naraslo kljub večji dostopnosti šestih cepilnih centrov po državi, ki so odprti vsak dan od 8. do 20. ure. »181 novih okužb dnevno pomeni, da smo globoko v četrtem valu. Storiti moramo vse, da ga čim prej zaustavimo. Odzvati se na cepljenje je najučinkovitejši ukrep za zajezitev epidemije,« je pozval Vindišar.

Lani v tem času komaj kakšna okužba

»V tem času lani smo komaj zaznali kakšno novo okužbo, v ponedeljek pa smo imeli 181 novih primerov. Predvidevamo, da se bo številka prihodnji teden podvojila,« je izpostavil državni sekretar. »Ključno vprašanje je, kako ljudi prepričati v cepljenje. 75-odstotna precepljenost bo potrebna za bistveno manjše širjenje virusa. Ukrep PCT je ključen in upam, da bo sprejet z razumevanjem.«

181 novih okužb dnevno pomeni, da smo globoko v četrtem valu. Storiti moramo vse, da ga čim prej zaustavimo. Odzvati se na cepljenje je najučinkovitejši ukrep za zajezitev epidemije. (Franc Vindišar)

Necepljenih še 85.000 starostnikov nad 70 let

Vindišarja skrbi tudi dejstvo, da je v Sloveniji necepljenih 85.000 oseb, starejših od 70 let. »V tem tednu bomo vse starejše od 50 let, ki še niso bili cepljeni, pozvali, naj se cepijo,« je poudaril. Hkrati bodo spodbudili tudi družinske zdravnike, naj k cepljenju povabijo vse svoje necepljene paciente. Količina cepiva namreč ni vprašljiva.

Vlada ne želi zaostrovati ukrepov

Število hospitaliziranih bolnikov zaradi covida-19 spet raste, septembra bi se lahko povzpelo do 500. »Trenutno imamo aktivni dve covidni bolnišnici. Do številke 150 hospitaliziranih bomo imeli urejeno kot doslej, nato bomo vključevali nove bolnišnice,« zatrjuje Vindišar. Vlada po njegovih zagotovilih ne želi zaostrovati ukrepov, prioriteta so s 1. septembrom odprte šole in delujoče gospodarstvo.

Nalaganje
Nazaj na vrh