Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesnosti ob Konstantinovem jubileju v Srbiji se pričnejo 17. januarja

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 17. 12. 2012 / 07:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovesnosti ob Konstantinovem jubileju v Srbiji se pričnejo 17. januarja

Patriarh Irinej in srbski predsednik Nikolić sta na tiskovni konferenci izpostavila pomen Milanskega edikta; v Milanu so s praznovanjem pričeli že na Miklavževo, slovesnost je odprl tamkajšnji kardinal Scola.

Slovesnosti ob Konstantinovem jubileju v južnosrbski metropoli Niš se pričnejo 17. januarja prihodnje leto, so sklenili na zadnji seji pripravljalnega odbora za praznovanje 1.700. jubileja Milanskega edikta v Beogradu, kot so poročali srbski mediji. V Milanu so s praznovanjem pričeli že na Miklavževo, slovesnost je odprl tamkajšnji kardinal Scola.

Beograjski pripravljalni odbor vodita srbski pravoslavni patriarh Irinej in srbski predsednik Tomislav Nikolić. Na tiskovni konferenci sta izpostavila pomen jubileja in slovesnosti v Nišu, rojstnem kraju cesarja Konstantina, ki so predvidene do 28. oktobra 2013. Jubilej je potrebno izkoristiti za predstavitev Niša kot sodobne evropske družbe in civilizacije.

Brez Milanskega edikta, ki ga je februarja 313 v Milanu izdal cesar Konstantin, bi bil svet precej siromašnejši, je poudaril patriarh Irinej. Edikt je namreč prispeval k razvoju sveta, znanosti in vere. Po patriarhovem mnenju bi morali s pripravami na praznovanje pričeti že prej. Niš, v antiki Naissus, je 'kraj, ki povezuje vzhod in zahod, resnični kraj, kjer se združujejo krščanske veroizpovedi', je pojasnil srbski pravoslavni patriarh.

Na tokratni seji pripravljalnega odbora so sodelovali tudi predsednik srbske vlade Ivica Dačić, nekateri člani vlade, veleposlaniki Rusije, Italije, Francije, Velike Britanije, Turčije in Grčije, ter predstavniki verskih skupnosti in krajevnih oblasti.

Pri Milanskem ediktu je šlo za dogovor cesarja Konstantina s svakom Licinijem, cesarjem vzhodne polovice cesarstva, v Milanu leta 313. sporazum je pomenil mejnik za krščanstvu naklonjeno versko politiko. Obvaroval je splošno svobodo veroizpovedi in kristjanom zagotovil povračilo škode, ki so jo utrpeli v času Dioklecijanovega preganjanja.

S slovesnostmi v Nišu bodo torej pričeli čez natančno mesec dni, s slavnostnim koncertom duhovne glasbe v tamkajšnjem Ljudskem gledališču. Celo leto bodo prirejali številna slovesna bogoslužja, znanstvene simpozije in kulturne prireditve. Milos Simonović, niški župan, je že pred meseci v pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress izrazil upanje, da bo praznovanje tej južnosrbski metropoli prineslo številne gospodarske vzgibe.

Simonović sodi tudi med zagovornike papeževega obiska v okviru slovesnosti ob Konstantinovem jubileju, o katerem so pred pričetkom praznovanja množično ugibali, vendar sveti oče v prihodnjem letu ne bo potoval v Niš. Srbska država je katoliškega poglavarja sicer povabila na slavje, tega pa niso storili pri beograjskem patriarhatu. Tako srbska pravoslavna Cerkev kot tudi Vatikan sta ves čas zanikala najrazličnejša ugibanja. Tiskovni predstavnik srbske Cerkve je poudaril, da 'Benedikt XVI. ni ne uradno ne neuradno, ne neposredno ne posredno nikoli niti namignil, da želi obiskati Srbijo'.

Patriarh Irinej je v pogovoru za agencijo Kathpress sicer dal vedeti, da bi papežev obisk v Srbiji pozdravil, saj bi bil to pomemben korak k spravi med Cerkvama in k večji edinosti. Patriarh naj bi za povabilo svetemu očetu ne imel zadostne podpore v svoji škofovski konferenci.

Uradno je bilo njegovo pojasnilo s strani srbske pravoslavne Cerkve zavrnjeno. Obstajala naj ne bi nikakršna 'opozicija posameznih škofov' proti papeževemu obisku, pač pa naj bi šlo za več ali manj enoglasno odločitev srbskega svetega sinoda, da na slovesnosti povabijo poglavarje pravoslavnih Cerkva, ne pa tudi poglavarje nepravoslavnih krščanskih Cerkva, kar naj bi veljalo tudi za rimokatoliško Cerkev.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh