Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesno praznovanje godu apostolov Petra in Pavla v Komendi

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 01. 07. 2024 / 07:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2024 / 09:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovesno praznovanje godu apostolov Petra in Pavla v Komendi
Stare traktorje je po večerni maši blagoslovil prošt Jožef Lap. FOTO: Jožef Pavlič

Slovesno praznovanje godu apostolov Petra in Pavla v Komendi

God prvaka apostolov sv. Petra, zavetnika naše župnijske cerkve, 29. junija, je bil priložnost tudi za blagoslovitev novih in novejših ter starih traktorjev lastnikov iz komendske župnije.

Prve je po maši ob 9. uri blagoslovil domači župnik p. Cristian Balint, druge pa, tudi traktorje društva Stari traktor Moste, po maši ob 19. uri ljubljanski stolni prošt prelat Jožef Lap, naš rojak iz Nasovč pri Komendi.

Nove in novejše traktorje je po dopoldanski maši blagoslovil domači župnik p. Cristian Balint. Foto: Urša Petrič

Pri večerni maši se mu je v prekrasnem preurejenem baročnem svetišču poleg župnika Balinta pridružil še Pavel Juhant, rojak iz Most pri Komendi.

Slovesno večerno somaševanje v župnijski cerkvi sv. Petra v Komendi je vodil rojak ljubljanski stolni prošt prelat Jožef Lap; ob njem domači župnik p. Cristian Balint (desno) in rojak Pavel Juhant. FOTO: Jožef Pavlič

Pri tej maši je poleg domačega Mešanega cerkvenega pevskega zbora Komenda dve pesmi zapel operni pevec Lucas Somoza Osterc, na orgle ga je spremljal organist Urban Debevec.

Operni pevec Lukas Somoza Osterc (levo) in organist Urban Debevec sta s petjem in igranjem na kraljico glasbil polepšala večerno mašo. FOTO: Jožef Pavlič

Člani in članice Župnijske karitas Komenda, zakonskih skupin in skavti so po večerni maši s pecivom gospodinj iz komendske župnije postregli vsem obiskovalcem maše.

Pogostitev po večerni maši na cerkvenem trgu v Komendi. FOTO: Jožef Pavlič

Le-te je prošt Lap v govoru med mašo povabil k odgovornemu in zglednemu krščanskemu življenju v družini, na vasi, kjer delajo in delujejo. Opozoril jih je, da je čas, da »stopijo v zrelo obdobje svojega krščanstva, preizkušnje pa naj jih, kot apostola Petra, postavljajo na pravo pot«.

Prošt Jožef Lap je komendske župljane posebej povabil, naj »stopijo v zrelo obdobje svojega krščanstva«.
FOTO: Jožef Pavlič

K temu je pripomoglo tudi celodnevno češčenje Najsvetejšega in župnikova zelo odkrita beseda v novi številki župnijskega lista Petrovo pismo, kako vidi župnijo Komenda v prihodnje. Pri tem mu bodo v veliko pomoč župljani te starodavne ugledne malteške viteške župnije na prelepem koncu Slovenije. Tokrat, na god prvakov apostolov, jih je pri dopoldanski maši še posebej povabil, naj se v veri in ljubezni do Kristusa ter sožupljanov, posebej bolnih, ostarelih in zapuščenih, zgledujejo po sv. Petru in Pavlu ter prvih kristjanih. Živijo dejavno svoje krščansko prepričanje. Zaželel jim je tudi lepo praznovanje godu prvakov apostolov doma. Naj se pozna, da je praznik!

Veliko število krstov, cerkvenih porok, ministrantov, bralcev beril, biblična, zakonska in mladinska skupina, zelo prizadevna Župnijska karitas Komenda ter skrb župljanov po vaseh za lepoto Božjega doma med njimi in še veliko drugega obeta nov duhovni dvig župnije. K temu bo pripomogel tudi oratorij v drugi polovici avgusta.

Kupi v trgovini

Naše kmetije
Kulturna dediščina
32,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh