Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Selca - slovesna maša ob 1050. obletnici in dnevu državnosti

Za vas piše:
Darja Štibelj
Objava: 03. 07. 2023 / 06:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2024 / 23:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Selca - slovesna maša ob 1050. obletnici in dnevu državnosti
Slovesno mašo je daroval škof Franc Šuštar. FOTO: Urška Bernik

Selca - slovesna maša ob 1050. obletnici in dnevu državnosti

V nedeljo, 25. junija 2023, smo se v Selcih s slovesno sv. mašo, ki jo je daroval škof Franc Šuštar, zahvalili ob dnevu državnosti in 1050-letnici prve pisne omembe vasi Selc v darilni listini leta 973, s katero je cesar Oton II. podelil loške posesti škofu Abrahamu in so v njej prvič omenjeni kraji na Loškem.

Freisinški škof Abraham je pomemben tudi zato, ker so bili v njegovem obredniku najdeni Brižinski spomeniki, ki so najstarejši znani ohranjeni zapisi v slovenščini in najstarejši latinični zapis v katerem koli slovanskem jeziku. Ko je torej hodil po naših krajih, se je ljudem želel približati in jih nagovoriti v njihovem jeziku. To pomeni, da selški človek že več kot tisoč let živi v tej dolini. Pomeni pa še nekaj: da je več kot tisoč let veren. Toliko stoletij je vase sprejemal Jezusov nauk o dobroti, pravičnosti, ljubezni in se po njem oblikoval. Toliko stoletij se je hranil s Kruhom življenja, prosil in se zahvaljeval za vse, kar mu je življenje prineslo.

K praznovanju so bila povabljena vsa društva, ki delujejo v župniji. Slovesnosti so se s svojimi prapori in v uniformah udeležili člani Prostovoljnega gasilskega društva Selca, Prostovoljnega gasilskega društva Železniki, Prostovoljnega gasilskega društva Bukovica, Čebelarskega društva Selška dolina in člani Lovske družine Selca. Sprevod s prapori, narodnimi nošami, duhovniki rojaki in škofom Francem Šuštarjem je šel izpred župnišča v cerkev. Slovesna sv. maša se je nadaljevala v župnijski cerkvi sv. Petra, kjer sta poleg nadškofa, domačega župnika Damjana Prošta in duhovnega pomočnika Christiana Balinta somaševala še domačin Jernej Marenk in dr. Metod Benedik.

Maša v zahvalo ob dnevu državnosti in 1050-letnici prve pisne omembe vasi Selc. FOTO: Urška Bernik

Slovesne maše pa so se poleg ostalih zavednih vernikov selške župnije udeležili še povabljeni gostje, in sicer Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije s soprogo, župan Marko Gasser, predsednik Krajevne skupnosti Selca Peter Krek s soprogo, nekdanji minister Janez Božič s soprogo, poslanec Janez Žakelj s soprogo, Jernej Hudolin, redovnici, ki izhajata iz selške župnije s. Jana Rovtar in s. Mateja Demšar, nekateri člani občinskega sveta ter ključarja Janez Thaler in Matej Tušek.

Slovesnost so s svojim petjem obogatili člani Mešanega pevskega zbora sv. Peter Selca. Po končani sv. maši pa so sodelavke Karitas s pomočjo mladih delile pijačo in pecivo, ki so ga napekle pridne gospodinje.

Nalaganje
Nazaj na vrh