Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesen začetek adventa v Betlehemu

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 06. 12. 2017 / 07:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovesen začetek adventa v Betlehemu

Sveta dežela je s tradicionalnimi dogodki vstopila v adventni čas.

Tudi Sveta dežela je s tradicionalnimi dogodki vstopila v adventni čas, poroča Radio Vatikan. Vsako leto na predvečer prve adventne nedelje kustos Svete dežele slovesno pripotuje iz Jeruzalema v Betlehem.



Kustos p. Francesco Patton se je v skladu z običajem najprej srečal z verniki župnije sv. Salvadorja v Jeruzalemu. Dejal je, da kot frančiškani Svete dežele potrebujejo sprejetost, dobrohotnost in razumevanje s strani kristjanov tamkajšnjih območnih skupnosti. Avtomobil s kustosom, ob katerem sta bila še vikar p. Dobromir Jazstal in tajnik p. David Grenier, je spremljala policija. Na poti so se zaustavili še v samostanu Mar Elias, kjer je p. Patton pozdravil župana in župnika v Beit Jala. Pred vstopom v Betlehem so morali mimo kontrolne postaje blizu Rahelinega groba, ki je običajno zaprta. Odprejo jo le trikrat na leto, in sicer ob slovesnih vhodih v Betlehem. Poleg prve adventne nedelje se to zgodi še za božič in na svete tri kralje.

Ob vstopu v mesto Jezusovega rojstva je p. Pattona sprejela množica vernikov. Pot do Trga jaslic je kustos prehodil, spremljale pa so ga različne skupine skavtov, med njimi iz Nazareta, iz župnije sv. Salvadorja in salezijanski skavti. V cerkvi sv. Katarine so kustosa pričakali tudi gvardijan frančiškanske skupnosti v Betlehemu p. Artemio Vitores, vikar patriarhata za Jeruzalem in Palestino msgr. Marcuzzo, novi betlehemski župan ter drugi predstavniki civilnih in verskih oblasti. Zvečer so molili večernice prve adventne nedelje, sledila pa je procesija v votlino Jezusovega rojstva. Kot znamenje začetka adventa so tam prižgali svečo, ki so jo kasneje odnesli v cerkev sv. Katarine. Na vsako naslednjo adventno nedeljo se prižge nova sveča, vse do božiča.

Na Trgu jaslic pa so se že popoldne zbrali ljudje z različnih koncev, da bi prisostvovali slovesnemu prižiganju lučk na božičnem drevesu, ki krasi trg na kraju Jezusovega rojstva. Poleg domačinov so bili navzoči tudi romarji in turisti. Kot je zatrdil eden med njimi, nikjer na svetu ne moremo doživeti božiča tako, kot ga lahko doživimo v Sveti deželi.

Na prvo adventno nedeljo zjutraj je kustos Svete dežele p. Patton daroval sveto mašo v cerkvi sv. Katarine. Župnik p. Rami je v nagovoru dejal, da božič lahko pričakujemo na različne načine: s tesnobo, z žalostjo, s strahom, ali pa z veseljem in upanjem.

Vir: Radio Vatikan
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh