Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski škofje obisk v Rimu začeli z bogoslužjem

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 26. 02. 2018 / 13:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.02.2018 / 14:01
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovenski škofje obisk v Rimu začeli z bogoslužjem

V kapeli jezuitske skupnosti je zbrane nagovoril mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Slovenski škofje so obisk ad limina v Rimu danes začeli s sveto mašo v kapeli jezuitske skupnosti sv. Petra Kanizija. Pridigo je tokrat pripravil podpredsednik Slovenske škofovske konference, mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Kot je pojasnil v začetku nagovora, so škofje načrtovali začetek obiska »v najstarejši, največji in najpomembnejši cerkvi, ki je tako draga nam Slovencem oziroma Slovanom ravno zaradi tega, ker je papež Hadrijan II. z vsem častmi sprejel solunska brata sv. Cirila in Metoda in tam blagoslovil te knjige in dal dovoljenje za bogoslužje v slovanskem jeziku«, vendar je rimski sneg preprečil njihove načrte.



Nadškof Cvikl je zbranim pri današnjem bogoslužju najprej zaželel, da bi jim Bog med obiskom v Rimu naklonil novega poguma in novih idej za pastoralno delo v Sloveniji, nato pa jim s pomočjo preroka Danijela pokazal, kakšna naj bo naša molitev pred Bogom. Na prvo mesto je postavil prošnjo za odpuščanje, kajti človek pred Bogom spozna, da je grešnik, Bog pa nam v svojem usmiljenju prihaja naproti, če ponižno in iskreno priznamo svoje grehe.

Z Božjim odpuščanjem prejmemo dar novega življenja, ki nam pomaga, da smo tudi sami usmiljeni drug do drugega. To je zastonjski dar, ki smo ga dolžni deliti med seboj, je poudaril mariborski nadškof. Pozorni moramo biti tudi na zlo, ki se dogaja okoli nas, in ga jasno obsoditi, četudi si s tem nakopljemo zamero med ljudmi. Ne smemo pa samodejno obsoditi človeka, kajti le Bog vidi v človekovo notranjost in samo On mu lahko sodi in mu odpusti.

Kot je dejal nadškof Cvikl, so škofje med obiskom v Rimu povezani z vsemi prebivalci Slovenije, z vernimi in nevernimi, zdravimi in bolnimi, veselimi in trpečimi, obenem pa se je iskreno zahvalil vsem ljudem in skupnostim, ki molijo za tokratni obisk ad limina in za vse slovenske škofe.







Vir: Radio Vatikan / Facebook
Foto: RV / FB

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh