Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski skavti na Norveškem: Severno od običajnega

Za vas pišejo:
Jakob Mali, Veronika Simončič
Objava: 06. 08. 2024 / 11:40
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.09.2024 / 08:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski skavti na Norveškem: Severno od običajnega
Slovenska skavtska zasedba na Norveškem. FOTO: Arhiv ZSKSS

Slovenski skavti na Norveškem: Severno od običajnega

Poletne počitnice so čas potovanj, druženja s prijatelji in vseh mogočih taborov, tudi skavtskih. To poletje je 129 slovenskih skavtinj in skavtov odpotovalo na Norveško na Roverway, evropsko srečanje skavtov, starih od 16 do 22 let.

Roverway, ki poteka vsaka tri leta, se je letos ponovno zgodil po šestih letih, saj so bili organizatorji prejšnjega primorani odpovedati zaradi pandemije. Prvič so ga sicer izpeljali leta 2003 na Portugalskem, sledil je Roverway v Italiji (2006), nato na Islandiji (2009), na Finskem (2012), v Franciji (2016) in na Nizozemskem (2018).

FOTO: Arhiv ZSKSS

Letošnji Roverway z geslom Severno od običajnega (ang. North of the ordinary) je potekal od 22. julija do 1. avgusta na Norveškem. Slovenska skavtska odprava se je z avtobusoma na pot odpravila že v petek, 19. julija. Dolga pot na sever stare celine nas je vodila preko Berlina do Osla, kjer smo se po manjših skupinah razpršili na 12 različnih koncev južne Norveške. Dogodek je bil namreč sestavljen iz dveh delov – potovalnega in skupnega.

V prvem delu so se udeleženci v 12 skupinicah odpravili na tematske poti, kjer so s skupinami iz ostalih držav raziskovali lepote Norveške. Nekateri so hodili po hribih, srečevali lose, se kepali, veslali s kanuji in se kopali v jezerih; drugi pa so raziskovali mesta, lokalno kulturo ali dali poudarek razvijanju vodstvenih veščin in druženju med različnimi narodi. Preko posebej izpostavljenih vsebinsko pomembnih tem so krepili vodstvene veščine, telesno in duševno zdravje ter skupaj izzvali ovire, ki jih povzročajo različne oblike diskriminacije.

FOTO: Arhiv ZSKSS

Slovensko skavtsko odpravo je spremljalo še dodatno geslo »Za VEČ sem tu«. Na začetku so udeleženci prejeli knjižico, v kateri je bila vsak dan izpostavljena vrednota dneva, povezana s potekom dogodka. V njej so lahko vsak dan prebrali dnevne spodbude k osebni rasti v pogumu, potrpežljivosti, poslušanju in prijateljstvu ter odlomek iz dnevne Božje besede in kratek opis svetnika godovnjaka.

Slovensko skavtsko odpravo je spremljalo še dodatno geslo »Za VEČ sem tu«.

Skupni del se je začel 27. julija, ko se je na polotoku Lundsneset blizu mesta Stavanger zbralo več kot 5000 skavtinj in skavtov iz 38 držav. V petih dneh so se na prizorišču odvile različne delavnice, športne in kulturne dejavnosti ter koncerti. En dan smo preživeli tudi v mestu Stavanger, en dan je bil namenjen predstavljanju držav in spoznavanju le-teh. Lepo je bilo videti več sto ljudi plesati in vriskati ob melodijah Golice.

FOTO: Arhiv ZSKSS

Veliki mednarodni dogodki dajejo priložnost vpogleda v veliko svetovno skavtsko družino. ZSKSS je ena izmed organizacij, ki katoliško vero postavlja v središče svojega delovanja, zato smo bili slovenski udeleženci veseli, da smo lahko s skavtskimi brati in sestrami iz še drugih katoliških skavtskih organizacij obhajali nedeljsko sveto mašo, ki je celotni izkušnji dala globlji pomen.

FOTO: Arhiv ZSKSS

V nedeljo, 4. avgusta, smo se v Slovenijo vrnili polni zgodb, novih prijateljstev in skavtskega duha, ki ga bomo z veseljem ponesli širom domovine.

Nalaganje
Nazaj na vrh