Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski olimpijski junaki se vračajo domov, kje in kdaj bodo navijaški sprejemi?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 08. 2024 / 13:34
Oznake: Občina, Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.08.2024 / 13:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski olimpijski junaki se vračajo domov, kje in kdaj bodo navijaški sprejemi?
Danes bo navijaški sprejem v Ljubljani, jutri pa v Kopru in Slovenj Gradcu. FOTO: X Team Slovenia

Slovenski olimpijski junaki se vračajo domov, kje in kdaj bodo navijaški sprejemi?

Z zaključno slovesnostjo, ki je bila nekoliko manj kontroverzna kot otvoritvena, so se končale 33. poletne olimpijske igre v Parizu, od koder bo olimpijsko štafeto prevzel prihodnji gostitelj čez štiri leta – ameriški Los Angeles.

Tudi tokratne igre so bile za slovensko odpravo nadvse uspešne, saj se je v domovino vrnila s tremi kolajnami – zlatima judoistke Andreje Leški in športne plezalke Janje Garnbret ter srebrno jadralca Tonija Vodiška – in še 11 uvrstitvami v elitno deseterico. Med 91 državami, ki so se ovenčale z olimpijskimi kolajnami, je Slovenija zasedla 34. mesto, najuspešnejše so bile ZDA (126 = 40+44+42), Kitajska (91 = 40+27+24) in Japonska (45 = 20+12+13).


Že 52 kolajn

Slovenski športniki so se doslej na poletnih olimpijskih igrah od leta 1912, ko je bil sabljač Rudolf Cvetko v Stockholmu ekipno srebrn, okitili z že 52 kolajnami, od tega 16 zlatimi in 31 po slovenski osamosvojitvi. Letošnji pariški izplen so torej tri odličja (dve zlati in eno srebrno), kar je najmanj po prelomu tisočletja oziroma igrah v Sydneyju 2000, ko sta za zlati kolajni poskrbela strelec Rajmond Debevec in veslaški dvojni dvojec Iztok Čop – Luka Špik.

Danes na Kongresnem trgu

Slovenske olimpijske junakinje in junake bodo lahko po vrnitvi v domovino navijači pozdravili in jim čestitali danes, v ponedeljek, 12. avgusta 2024, ob 20. uri na osrednjem sprejemu olimpijske reprezentance na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pester program bodo poleg športnikov sooblikovali še skupina Šank Rock in breakdancerji. Že pred tem, ob 17. uri, pa se bo možno pridružiti Olimpijskemu festivalu, na katerem se bodo udeleženci lahko preizkusili v različnih športnih izzivih in se potegovali za bogate nagrade.


Najuspešnejša občina je Koper

Najuspešnejša slovenska občina na pariških igrah je bila zagotovo Mestna občina Koper z dvema dobitnikoma kolajn (Leški, Vodišek) in enim najopaznejših igralcev v dresu četrtouvrščenega moštva in drugim strelcem olimpijskega rokometnega turnirja Aleksom Vlahom. V Kopru bodo olimpijce veličastno sprejeli v torek, 13. avgusta 2024, ob 19. uri v Taverni, kamor jih bodo navijači pospremili v sprevodu od olimpijskega bazena. Sprejem bo popestrila skupina Ne me jugat.


Vodni slavolok za gasilko Janjo

Tudi dvakrat zlato olimpijko Janjo Garnbret bodo v njenem rojstnem Slovenj Gradcu pozdravili v torek, 13. avgusta 2024, v središču mesta, kamor Mestna občina vabi vse navijače, »da ustvarimo navijaško vzdušje, ki pritiče najboljši plezalki na svetu. Noro bo!« V programu bosta nastopili Eva Boto in Maša Ferme, glasbo bo vrtel DJ Ney, sodelovali bodo učenci Glasbene šole Slovenj Gradec, še bučnejše navijanje bo pomagala ustvariti navijaška skupina Orli. Gasilci pa bodo svojo članico Janjo pred prihodom v Slovenj Gradec počastili z vodnim slavolokom ob cesti proti Šmartnemu.

Nalaganje
Nazaj na vrh