Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski oktet napolnil baziliko Marije Velike v Rimu [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
K. H.
Objava: 07. 02. 2022 / 17:32
Oznake: Cerkev, Kultura
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2022 / 19:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski oktet napolnil baziliko Marije Velike v Rimu [FOTO, VIDEO]
Koncert Slovenskega okteta v cerkvi Marije Velike v Rimu. FOTO: Ksenja Hočevar

Slovenski oktet napolnil baziliko Marije Velike v Rimu [FOTO, VIDEO]

V počastitev slovenskega kulturnega praznika in 30. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem je veleposlaništvo RS pri Svetem sedežu danes popoldan organiziralo koncert Slovenskega okteta.

Koncert je gostoval v starodavni rimski cerkvi Marije Velike, v kateri je papež Hadrijan decembra leta 867 slovesno potrdil slovanske bogoslužne knjige, ki sta jih v Rim prinesla slovanska apostola sveta brata Ciril in Metod kot sad svojega misijonskega delovanja.

»Pripravili smo lep program slovenskih Marijinih pesmi, pesmi o Mariji, dela slovenskih avtorjev, začenši z nocojšnjim slavljencem Damijanom Močnikom in njegovo skladbo Stati inu obstati,« je pred koncertom za Družino povedal umetniški vodja Slovenskega okteta Jože Vidic.

 

Poslušalci so med drugim prisluhnili skladbam Večerni ave, Ave Marija, Oče naš, O gospa, o mati moja, Morska zvezda, Komu cvete v maju svete.


Slovenski oktet je pripravil program slovenskih Marijinih pesmi. FOTO: Ksenja Hočevar

V nabito polni baziliki so koncertu Slovenskega okteta med drugim prisluhnili ljubljanski nadškof Stanislav Zore, predsednik RS Borut Pahor ter nadškof Paul Gallagher, sekretar za odnose z državami v državnem sekretariatu Svetega sedeža.

Koncerta se je udeležil tudi nadškof Paul Gallagher, sekretar za odnose z državami v državnem sekretariatu Svetega sedeža. FOTO: Ksenja Hočevar

Spominski dan hvaležnosti ob obletnici diplomatskih odnosov, ki ga je organiziralo veleposlaništvo, se je začel z dopoldansko sveto mašo, ki jo je v vatikanski baziliki na grobu sv. Janeza Pavla II. daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Po maši pa je papež Frančišek sprejel predsednika RS Boruta Pahorja.

Nalaganje
Nazaj na vrh