Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski katoliški zdravniki na mednarodnem srečanju v Džakovu

Za vas piše:
Timotej Mikuljan
Objava: 16. 07. 2024 / 07:31
Oznake: Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2024 / 07:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski katoliški zdravniki na mednarodnem srečanju v Džakovu
FOTO: Arhiv ZSKZ

Slovenski katoliški zdravniki na mednarodnem srečanju v Džakovu

Od 30. maja do 2. junija 2024 je potekala mednarodna konferenca v okviru Evropske federacije katoliških zdravniških združenj (FEAMC) z naslovom: Profesionalni in etični izzivi v medicini v času vojne. Letošnjo mednarodno konferenco je gostilo Hrvaško katoliško zdravniško združenje (HKLD) v Džakovu in Vukovarju.

Mednarodne konference se je udeležilo okrog 35 tujih in več kot 20 domačih udeležencev z uglednimi govorniki. Slovensko delegacijo Združenja slovenskih katoliških zdravnikov (ZSKZ) je zastopalo sedem aktivnih članov.

Srečanje se je začelo s praznovanjem praznika Svetega Rešnjega telesa in krvi ter hrvaškega Dneva državnosti s slovesno sveto mašo in procesijo v katedrali Sv. Petra v Džakovu, ki jo je daroval tamkajšnji pomožni škof.

V petek je udeležence čakal zanimiv strokovni program srečanja s plenarnimi predavanji in vabljenimi predavatelji, ki so dodobra osvetlili različne vidike in izkušnje o profesionalnih in etičnih medicinskih izzivih v vojnem času. Poleg mednarodnega kongresa je ob programu potekal tudi sestanek upravnega odbora FEAMC, kjer smo plodno sodelovali tudi slovenski katoliški zdravniki.

Sobota je prinesla nekaj več praktičnih izkušenj, saj je bila namenjena romanju v Vukovar, kjer smo se od blizu skozi pričevanja seznanili s kruto usodo branilcev mesta med zadnjo vojno. Posebej tragična je bila usoda več kot 300 ranjenih in bolnih nedolžnih bolnikov, ki so bili skupaj z 18 zdravstvenimi delavci zverinsko pobiti v Ovčari blizu Vukovarja. Ogled muzeja vojaške bolnišnice, ki je v času obleganja oskrbela več kot 4000 ranjenih, je marsikoga pustil brez besed.

Najbolj sveže pretresljive izkušnje sta med drugim podelila vojaška kurata iz Ukrajine, ki sta poudarila, da se duhovniki veliko srečujejo z bolečinami ob izgubi domačih. Vojne travme povzročijo v ljudeh paniko, strah, agresijo in sovraštvo v srcu. Ukrajinski bogoslovci gredo v času počitnic na prve frontne linije in pomagajo tolažiti in prinašati upanje tam, kjer je najbolj potrebno.

Kongres smo zaključili z zahvalno sveto mašo v džakovski katedrali, ki jo je daroval nadškof msgr. Đuro Hranić. Po prijetnem osebnem srečanju z nadškofom je srečanje v imenu hrvaških kolegov zaključil predsednik hrvaškega združenja, prof. dr. Rok Čivljak. 

Sporočilo za katoliške zdravstvene delavce v času vojne je, da nas k evangeljski drži spodbuja odlomek Lukovega evangelija o Usmiljenem Samarijanu, ki v vsakem trenutku človeške ranljivosti pomaga vsem, ki potrebujejo zdravstveno pomoč, brez izjeme in pogojev.


Nalaganje
Nazaj na vrh