Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski duhovniki s Koroške pri škofu Sajetu

Za vas piše:
J. P.
Objava: 14. 10. 2024 / 11:06
Oznake: Duhovnik, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2024 / 12:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski duhovniki s Koroške pri škofu Sajetu
Škof Andrej Saje s slovenskimi duhovniki s Koroške. FOTO: Škofija Novo mesto

Slovenski duhovniki s Koroške pri škofu Sajetu

Minuli četrtek, 10. oktobra 2024, so se koroški duhovniki, povezani v Sodalitas/Sodaliteto, podali na »jesenski romarski izlet in kulturno potovanje«, kot sta v vabilo zapisala predsednik Jože Valeško in podpredsednik Slavko Thaler.

Podobno kot se duhovniki v matični domovini povezujejo v Marijino kongregacijo slovenskih bogoslovcev in duhovnikov, se slovenski duhovniki na Koroškem povezujejo v Sodalitas, sicer latinsko ime za skupnost. To združenje je nastalo že pred več kot 115 leti.

Duhovni utrip in načrti obeh škofij

Na romarskem izletu jih je, kot je na spletni strani Škofije Novo mesto zapisal Klavdio Peterca, najprej sprejel škof in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. dr. Andrej Saje s sodelavci na ordinariatu, kjer so se za bratsko mizo pogovarjali o duhovnem utripu, razmerah in načrtih obeh škofij.

Pri maši so se povezali v skupni molitvi za nove duhovne poklice. FOTO: Škofija Novo mesto

Skupna molitev za nove duhovne poklice

Ugotavljali so številne podobnosti, a tudi nekaj precej drugačnih stvari. Ogledali so si stolnico sv. Nikolaja in se pri maši povezali v skupni molitvi za nove duhovne poklice. Škof Saje je v homiliji razmišljal, kako se oznanjevalci danes srečujejo s podobnimi okoliščinami kot apostol Pavel, ki je pisal Galačanom.

Evangelij svobode

Zato je, je poudaril novomeški škof, tako pomembno razumeti, da poslušalce za »evangelij svobode« lahko navduši le oznanjevalec, ki ga je najprej izkusil sam. Po obisku v Novem mestu in kosilu so se gostje odpravili še v kartuzijo Pleterje in se srečali s priorjem, si ogledali multivizijsko predstavitev samostana in obiskali samostansko trgovino.

Nalaganje
Nazaj na vrh