Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski čebelnjak za papeža

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 22. 05. 2019 / 07:17
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2019 / 05:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski čebelnjak za papeža

Slovenski čebelnjak za papeža

Izdelal ga je mizarski mojster in navdušen čebelar Matija Čemažar iz Brezovice pri Ljubljani.


Kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec je po današnji papeževi splošni avdienci svetemu očetu podarila dva metra visok slovenski čebelnjak. Čebelnjak je bil v času avdience postavljen pod kipom sv. Pavla na ogled zbranim na trgu Sv. Petra, z njim pa želijo papežu Frančišku prenesti sporočilo Svetovnega dne čebel in prizadevanj Slovenije za zaščito čebel. Papežu je čebelnjak izročila slovenska delegacija, ki se je 20. maja udeležila mednarodne konference ob svetovnem dnevu čebel na sedežu FAO v Rimu. Kot je povedal predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, član delegacije, so čebelarji zelo ponosni, da je papež sprejel slovenski čebelnjak, saj je to izraz spoštovanja do slovenskega in tudi čebelarstva nasploh.

Čebelnjak oblikovno sledi prvinam tradicionalnega slovenskega čebelnjaka in naj bi bil zelo podoben tistemu, ki je bil lani postavljen pred poslopjem OZN v New Yorku. Tudi tokrat ga je izdelal mizarski mojster in navdušen čebelar Matija Čemažar iz Brezovice pri Ljubljani.

Motivi na panjskih končnicah čebelnjaka, ki bo odslej stal v vrtovih ob apostolski palači v Castel Gandolfu, so štirje: poroka pred cerkvijo, slovenski muzikantje pred kozolcem, dedek z vnuki pred čebelnjakom in čebelarja pobirata roj. Panjske končnice je naslikala Maja Mlakar iz Kamnika, so še sporočili z Ministrstva za Kmetijstvo gozdarstvo in prehrano.





Vir: Radio Ognjišče / arhiv Družine
Foto: Vatican Media / FB

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh