Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski bolniki tudi letos romajo v Lurd

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 01. 07. 2024 / 05:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.06.2024 / 12:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski bolniki tudi letos romajo v Lurd
Slovenski romarji z bolniškim duhovnikom Mirom Šlibarjem pred votlino Lurške Marije. FOTO: arhiv Mira Šlibarja

Slovenski bolniki tudi letos romajo v Lurd

Slovenci se bodo v letošnjem letu že 16. zapored (z izjemo koronaepidemije) pridružili romanju v Lurd z italijanskim združenjem Unitalsi. Lurško Marijo bodo tokrat obiskali med 25. in 31. julijem.

Po besedah bolniškega duhovnika Mira Šlibarja je Unitalsi »združenje laikov, ki si prizadevajo pomagati bolnikom pri izvedbi bolniških romanj v Lurd, Fatimo in druge romarske kraje«. Zveza je bila ustanovljena leta 1903, torej deluje že dlje kot 120 let. V celotni Italiji je v Unitalsi povezanih več kot petdeset pokrajinskih združenj in sekcij. Ena od teh je tudi Triveneta, ki omogoča romanje trem škofijam: Videm, Trst in Gorica. Slovenci sodelujemo z Gorico, pobudo za sodelovanje pa je dal pokojni msgr. Franc Močnik.

Slovenci letos v Lurd romajo med 25. in 31. julijem, spremlja jih ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik.

Skozi 16 let je v Lurd z Unitalsi vsako leto v povprečju romalo 71 oseb različnih starosti, od najmlajših do 90-letnih bolnikov. Največkrat so romali z vlakom ali letalom, zadnje leto pa s posebnim, prilagojenim avtobusom ali letalom.

Na romanje so vabljeni starejši, bolniki, invalidi, zdravstveni delavci, pomočniki in zdravi romarji.

Slovenski romarji v Lurdu obhajajo sveto mašo v slovenskem jeziku pri lurški votlini, imajo pa tudi svojo katehezo, ki jo pripravi eden od slovenskih škofov. Letos bo bolnike ter njihove svojce in prijatelje na romanju spremljal ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. Večina bogoslužij in molitev, kot je križev pot in hvalnice ter večernice, imajo Slovenci v domačem jeziku, pri nekaterih slovesnostih, kot je procesija z lučkami in z Najsvetejšim, pa se pridružijo drugim romarjem.

Prijave za romanje sprejema lurški kaplan Miro Šlibar, Ul. Emila Adamiča 60, Dobrova, na telefonsko številko 031 613 378 ali prek elektronske pošte: miro.slibar@rkc.si

Tema letošnjega romanja v Lurd bodo besede, ki jih je Marija povedala Bernardki 2. marca 1858 v 13. prikazovanju: »Pojdite povedat duhovnikom, naj pridejo sem v procesiji in naj tukaj zgradijo kapelo.« Za lažje spremljanje bogoslužja in milostnih krajev dobijo Slovenci posebno knjižico z opisi pomembnih mest v Lurdu in izborom svetopisemskih odlomkov, pesmi in molitev. Slovenski romarji so v Lurdu prepoznavni po banderu z Brezjansko Marijo.

 Z banderom z brezjansko Marijo, razpoznavnim znamenjem slovenskih romarjev.  FOTO: arhiv Mira Šlibarja

Vsa leta romanje iz Slovenije organizira bolniški duhovnik Miro Šlibar s sodelavci, med katerimi so zdravnik, medicinska sestra in številni prostovoljci. Letos mineva tudi 10 let, odkar je lurški škof Miru Šlibarju podelil naslov »lurški kaplan«.

Kupi v trgovini

Sveta Bernardka Lurška
Za otroke
2,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh