Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska karitas o migrantih in beguncih

Za vas piše:
STA
Objava: 22. 09. 2016 / 07:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovenska karitas o migrantih in beguncih

Slovenska karitas danes v Ljubljani pripravlja mednarodni študijski dan o migrantih in beguncih.

Slovenska karitas danes, 22. septembra, v Ljubljani pripravlja mednarodni študijski dan o migrantih in beguncih. Dogodek je del štiridnevne konference MigraMed, ki jo organizira italijanska Karitas in mednarodni mreži Karitas v mediteranskih državah ponuja izmenjavo izkušenj dela z migranti, je za STA povedal vodja projekta Pomoč migrantom Danilo Jesenik Jelenc.

Konferenca, ki jo že šesto leto organizira italijanska Karitas in se je začela v torek, obenem tudi širši javnosti predstavi poglobljen pogled na migracije. Letos ima podnaslov Zgodbe z meje in se osredotoča na t. i. balkansko begunsko pot, zato danes študijski dan poteka v Ljubljani, v sredo pa so ga pripravili tudi v Avstriji.



Po besedah Jesenik Jelenca bo danes Slovenska karitas gostila preko 100 sodelavcev iz mediteranskih držav, ki se poklicno ukvarjajo tako z množičnimi migracijami kot tudi s procesi vključevanja v družbo. S pojavom migrantskega vala in številnih beguncev se je soočilo mnogo evropskih držav. V Italiji je še zdaj nastanjenih veliko beguncev in imajo s tem veliko izkušenj, je povedal Jesenik Jelenc. Čez Balkan je vodila migrantska pot in Italijani so se po njegovih besedah letos želeli podrobneje seznaniti, kako smo se s tem soočili pri nas. "Zato je današnje srečanje namenjeno predvsem izmenjavi izkušenj, delamo pa tudi pogled naprej, se učimo drug od drugega, kako ob morebitni ponovitvi migantskega vala organizirano in bolj učinkovito nastopiti in se s tem izzivom soočiti," je dodal. Jesenik Jelenc je na kratko strnil izkušnje Slovenske karitas z migrantskim valom. Po njegovih besedah se je Karitas v svojih lokalnih enotah nemudoma odzvala na prihod migrantov ob zeleni meji in malo pozneje v begunskih centrih. Iz svojih rezerv in s prostovoljci so bili ves čas aktivni in navzoči, veliko pomoči pa so dobili tudi iz tujine od mednarodne mreže Karitas, je povedal vodja projekta.

Sodelovanje z državnimi organi, zlasti s civilno zaščito, je bilo zgledno in učinkovito, je povzel dogajanje v zadnjem letu. Pohvalil je tudi zavzetost prostovoljcev, ko je bilo treba na hitro organizirati veliko ljudi, nekatere pa še dodatno usposobiti, ter poskrbeti za logistiko in drugo. Po njegovih besedah so to stvari, ki jih je vredno deliti, ker pa so pred nami izzivi, bi se radi naučili tudi od drugih. Pri tem je navedel vključevanje migrantov v družbo, kar postaja vedno bolj aktualno tudi pri nas.

V okviru današnjega študijskega dneva bo najprej predstavitev Slovenske karitas, njenega delovanja in položaja v družbi, nato pa se bodo posvetili migracijam in tujim gostom predstavili, kako smo se v Sloveniji odzvali na to humanitarno krizo. Med gosti bo tudi državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic.

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh