Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenijo na plenarnem zasedanju Sveta evropskih škofovskih konferenc zastopal škof Saje

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 02. 07. 2024 / 10:30
Oznake: Svet, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.07.2024 / 10:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenijo na plenarnem zasedanju Sveta evropskih škofovskih konferenc zastopal škof Saje
Poleg predsednikov škofovskih konferenc iz države Evropske unije so člani CCEE še škofje Luksemburga, Kneževine Monako, maronitski škof Cipra, škof Kišinaua iz Moldavije, mukačevski škof iz Ukrajine in apostolski administrator Estonije. FOTO: Spletna stra

Slovenijo na plenarnem zasedanju Sveta evropskih škofovskih konferenc zastopal škof Saje

V Beogradu je med 24. in 27. junijem potekalo plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE), ki ima 39 članov. V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) je na zasedanju sodeloval njen predsednik in novomeški škof dr. Andrej Saje.

Plenarno zasedanje, na katerega je povabil beograjski nadškof in podpredsednik CCEE Ladislav nemet, je potekalo pod naslovom »Romarji upanja. K sinodalni in misijonarski Cerkvi«.

Želja po krepitvi sodelovanja

Udeleženci so med drugim obravnavali razmere in pastoralne izzive v Evropi. Nadškof v Vilni Gintaras Grušas, ki je obenem predsednik CCEE, je v uvodnem nagovoru spomnil na odprtje novega sedeža CCEE v Rimu, izrazil pa je tudi željo po krepitvi sodelovanja evropskih škofov med seboj in s Svetim sedežem ter dati nov pastoralni in ekumenski zagon, zlasti v jubilejnem letu 2025 in na sinodalni poti, ki je v teku, so sporočili s Slovenske škofovske konference.

Jubilejno leto kot priložnost za pričevanje

Grušas se je v pripravah na drugo zasedanje sinode o sinodalnosti ustavil pri vlogi, ki jo lahko imajo celinska telesa in škofovske konference pri življenju in rasti sinodalnosti. »Predstavil je tudi pobude na ekumenskem področju, ki jih izvaja CCEE; posodobitev Evropske ekumenske listine, podpisane skupaj s Konferenco evropskih cerkva (KEK) leta 2001, ki naj bi bila v novi različici podpisana na nedeljo Božjega usmiljenja 2025, ko bomo katoličani praznovali veliko noč skupaj s pravoslavnimi oz. vsemi kristjani. Nazadnje je vse povabil in opozoril na bližnje jubilejno leto kot čas milosti za naše skupnosti in države ter priložnost za pričevanje, da je Kristus edino upanje za človeštvo.«

Novomeški škof in predsednik SŠK dr. Andrej Saje (prvi z desne). FOTO: Spletna stran SŠK

Sedanji trenutek je milostni čas

Kardinal Robert Francis Prevost, sicer prefekt dikasterija za škofe, je osvetlil temo z naslovom »Razsežnost evangelizacije in poslanstvo Cerkve v Evropi«, pri čemer je izhajal iz dogodkov zadnjih tednov, začenši z evropskimi volitvami in svetovnimi krizami, ki vključujejo vojno v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu. Po njegovih besedah je ključno, »da po zgledu sv. Avguština prepoznavamo znamenja časa in sedanji trenutek izkoristimo kot milostni čas. Evharistija nas uvaja v skrivnost Gospodove navzočnosti in nam daje moči za poslanstvo in v skrbi za uboge, migrante ter ljudi v stiski«.

Pomembno je bilo srečanje članov CCEE s patriarhom Srbske pravoslavne cerkve, njegovo svetostjo Porfirijem.

Naslednje zasedanje v Lizboni

Med zasedanjem je bil za novega generalnega tajnika CCEE za petletni mandat izvoljen Antonio Ammirati, dosedanji namestnik generalnega tajnika in tiskovni predstavnik CCEE. Na tem mestu je zamenjal Martina Michalička, ki je bil generalni sekretar od leta 2018.

Škofje so bo tem ponovno pozvali k molitvi za žrtve vojn in k prošnji za mir v Ukrajini, Sveti deželi in Sudanu ter drugod po svetu, ki bo ob mednarodnem dnevu miru, 21. septembra 2024.

Naslednje plenarno zasedanje pa bo v Lizboni od 8. do 10. oktobra 2025, so še dodali v SŠK.

Nalaganje
Nazaj na vrh