Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenijo je pomagal vrisati na svetovni zemljevid

Za vas piše:
Marjetka Raušl Lesjak
Objava: 24. 01. 2024 / 10:46
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2024 / 15:03
Slovenijo je pomagal vrisati na svetovni zemljevid
Karel Smolle. FOTO: Vincenc Gotthardt

Slovenijo je pomagal vrisati na svetovni zemljevid

Ta ponedeljek je Karel Smolle v Celovcu prejel 45. Tischlerjevo nagrado za dolgoletno politično delovanje na zvezni in deželni ravni v Avstriji ter za izredne dosežke v prid slovenski narodni skupnosti na Koroškem.

»Prejeti odlikovanje, poimenovano po eni od najodličnejših osebnosti koroških Slovencev, dr. Jošku Tischlerju, mi je velika čast,« je ob prejemu nagrade povedal Smolle.

Pred dvema letoma mu je v sklopu obeleževanja tridesetletnice naše države takratni predsednik države Borut Pahor podelil red za zasluge za osebni prispevek k mednarodnemu priznanju Slovenije in njenemu ugledu v Republiki Avstriji. Smolle je namreč odigral izjemno pomembno, eno ključnih vlog v tem zgodovinskem trenutku nastajanja naše države.

Ti dve področji pomembno zaznamujeta izjemnega koroškega Slovenca, ki je veliko dobrega storil tudi za marsikaterega posameznika in mu pomagal po svojih močeh.

Dvakrat poslanec v parlamentu

V Borovljah rojeni koroški Slovenec je otroštvo preživljal v Šmarjeti v Rožu, kjer se je naučil slovenščine. Ko je bil star šest let, se je skupaj z mamo in sestrama preselil v župnišče v Škocjanu, kjer je bil takrat župnik mamin brat Jožef Koglek, ki...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh