Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sloveniji manjka izobraževanje o paliativni oskrbi

Za vas piše:
STA
Objava: 09. 10. 2015 / 11:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sloveniji manjka izobraževanje o paliativni oskrbi

V Ljubljani ta konec tedna poteka kongres paliativne oskrbe.

Fotografija je simbplčična. Foto: Tatjana Splichal

V Ljubljani ta konec tedna poteka kongres paliativne oskrbe, ki ga ob svetovnem dnevu paliativne oskrbe organizira Slovensko združenje paliativne medicine. Njegov slogan je V luči dostojanstva življenja. Med temami kongresa so paliativna oskrba bolnika v domačem okolju, vprašanje načrtovanja paliativne oskrbe glede na vnaprej izraženo voljo bolnika, vprašanje evtanazije, uporabe kanabinoidov in obravnava bolnika z željo po predčasni smrti.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v uvodnem nagovoru izpostavila napredek na področju paliative v Sloveniji – ustanovitev inštituta za paliativo in sprejem nacionalnega programa.

Leta 2010 sprejeti državni program paliativne oskrbe pa predvideva vertikalno povezovanje med primarno in sekundarno/terciarno ravnjo zdravstvenega varstva. »Ovira, ki jo želimo preseči v neprekinjeni skrbi za bolnika in družine, je zagotavljanje oskrbe zunaj delovnega časa izbranega osebnega zdravnika,« je poudarila Milojka Kolar Celarc.

Nerazumevanje in izogibanje

Prvi mož Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) Janez Remškar je v svojem nagovoru izpostavil, da se s staranjem, napredkom diagnostike in zdravljenja družba sooča z vse večjim številom bolnikov, ki potrebujejo stalno oskrbo tudi v terminalni obliki bolezni, ko ozdravitve ni več. Še vedno pa se soočamo z nerazumevanjem in izogibanjem, zato je po njegovem prepričanju izjemnega pomena izobraževanje s področja paliative.

Izpostavil je nujnosti razvoja na področju paliativne medicine. »Pomembno je, da ne delujemo izključno v strogo medicinskem smislu, pomembna je celostna oskrba,« je opomnil in dodal, da če je bilo včasih običajno, da je bolnik umrl doma, v krogu svojcev, zdaj ni več toliko možnosti za to.

»Danes je za nas smrt tabu in je ne sprejemamo. Veliko je težav na tem področju, a prav to bi morala biti prva prioriteta družbe,« je prepričan Remškar. Da pa to dosežemo, sta potrebna denar in vzgoja, tudi laikov, je poudaril prvi mož OI.

Sheila Payne iz evropskega združenja za paliativno oskrbo je v svojem predavanju o paliativni oskrbi v različnih državah sveta poudarila pomen sodelovanja stroke in politike, da se doseže primerno ureditev tega področja. Slovenija že ima nacionalne strategije na področju paliativne oskrbe. Pohvalila je dobre vodje na tem področju, vendar potrebujemo več izobraževanja. Po njenem prepričanju bo treba na državni ravni doreči, kakšni so nacionalni standardi na področju paliativne oskrbe.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh