Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija vstopa v predvolilni čas

Stane Granda
Za vas piše:
Stane Granda
Objava: 24. 09. 2024 / 10:41
Oznake: Naša luč
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.09.2024 / 09:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenija vstopa v predvolilni čas
"Treba je obljubiti napredek, izboljšavo obstoječih razmer. Pri naslednjih volitvah to ne bi smel biti problem, ker je sedaj brezupno glede prihodnosti." FOTO: Tatjana Splichal

Slovenija vstopa v predvolilni čas

Čeprav smo demokrati pričakovali, da obstoječa vlada ne bo dokončala konca, se bo to verjetno zgodilo. Česa takega še nismo imeli. Kaj vse so obljubljali!

Ni stvari, ki pod sedanjimi ne bi bile boljše kot poprej. Ves čas po osamosvojitvi naj bi bil katastrofa. Ker niso nobene svoje napovedi, razen dvigovanja davkov in ljudje so jih vseeno volili (!), uresničili, je bilo pričakovati izbruhe ljudskega nezadovoljstva. Bilo ga je premalo za kaj resnega. Čez slabi dve leti najkasneje, mogoče pa le poprej, bomo volili.

Tako slabo še ni bilo

Vlada, ki jo sestavljajo z doslej ne videno parlamentarno večino prek noči nastala stranka Svoboda, ki niti programa nima, pač pa 41 poslancev v 90-članskem parlamentu, komunisti in skrajna Levica, je protiosamosvojitvena. Ne samo da borce zanjo prezira, ampak preganja že misel na zrušitev komunizma in uvedbo demokracije. Te besede pravzaprav niti ne mara. Ukinili so celo skromni muzej slovenske osamosvojitve. Visoko časti vse, kar je komunističnega. 

Predsednica Levice celo roma na Čebine, kjer so 1937. leta ustanovili Komunistično partijo Slovenije, ki je bila v resnici jugoslovanska za Slovenijo in nič drugega. Izjemno sovraži Cerkev in jo predstavlja kot najhujše finančno breme slovenske kulture. Prezira, da je skoraj vse, kar danes predstavlja starejšo, to je preverjeno slovensko kulturo, povezano z Cerkvijo. Vzdrževala in ohranila jo je slovenska kmečka revščina, ki je skrbela za cerkvene stavbe in njihovo opremo. Pisati o slabem in grdem ni prijetno, zato končajmo z ugotovitvijo, da tako slabo še ni bilo.

Obrnimo se v skrb za prihodnost

Slovenija se mora obrniti v skrb za prihodnost, ker preteklosti ne more spreminjati. Ne sme se dati zapeljati v brezplodne diskusije o grehih komunizma, saj so ti vsem normalnim znani in jasni. Predvsem pa morajo demokratične sile prevzeti pobudo in jo ohraniti do volilne zmage. Kot prvo je treba ljudem dopovedati, da Levica sploh ni levica, ampak so, po Janši, nekakšni levi fašisti. Predvsem je treba Slovencem dopovedati, da sovražniki demokracije, pa naj bodo levi ali desni, ne morejo vladati slovenskemu narodu. Zato je treba stvari prav poimenovati. Ne smejo sprejeti teze, da v Sloveniji poteka boj med levico in desnico, ampak totalitarizmom in demokracijo. S tem bodo dobili tudi tisti del mladih, ki ne marajo desnice, antidemokratično levico pa še manj. Z vpitjem slovenskih demokratov, da so desničarji, si režejo vejo, na kateri sedijo.

Predvsem je treba Slovencem dopovedati, da sovražniki demokracije, pa naj bodo levi ali desni, ne morejo vladati slovenskemu narodu.

Pred volitvami je treba vzpostaviti spoštljiv odnos do volivcev in jim dopovedati, da problem antidemokratov ni samo ideološki, ampak tudi brez upanja na boljše, človeka vredno življenje. Sedanja vlada nudi ogromno gradiva za te obračune. Dejstva so bolj uporabna in uspešna kot vsak ideološki boj. Dokazano slabemu je treba reči, da je slabo in zavržno.

Potrebujemo zrele, dostojne in zaupanja vredne politike

Na volitve je treba iti tudi z dobrimi kandidati. Ljudmi, ki imajo kaj pokazati v zasebnem in javnem življenj, ki so bistri, hitro mislijo, predvsem pa so preudarni in uravnovešeni. Človek normalne pameti ne bo volil človeka, ki je včeraj končal Titovo, še vedno je taka, politično fakulteto, si lepo ukrojil brado in blebetal ter zavijal oči kot pubertetnik, ki gre na prvi zmenek z dekletom. Potrebujemo zrele, dostojne in zaupanja vredne osebnosti. Na demokratični strani se trenutno veliko bolje obnašajo in delujejo poslanke kot pa njihovi moški kolegi. Med njimi so taki, ki jih nikoli ne bi smelo biti v politiki.

Na volitve je treba iti tudi z dobrimi kandidati. Ljudmi, ki imajo kaj pokazati v zasebnem in javnem življenj, ki so bistri, hitro mislijo, predvsem pa so preudarni in uravnovešeni.

Ključen je program, predstavitev razmer, za katere se stranka zavzema. Napisani morajo biti na eni strani in tako jasno, da jih vsak razume. Treba je obljubiti napredek, izboljšavo obstoječih razmer. Pri naslednjih volitvah to ne bi smel biti problem, ker je sedaj brezupno glede prihodnosti. Še zlasti, ker so obljubljali, da bo vse drugače, predvsem pa boljše. Naivnost slovenskih volivcev je neverjetna. Treba jo je uporabiti, ne pa zlorabiti. Lepa in pametna beseda vedno lepo mesto najde. Ljudi je treba prepričati v iskrene namene in spoštovanje do domovine in državljanov.

Članek je bil objavljen v reviji Naša luč (10/2024).

Kupi v trgovini

Naša luč
39,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh