Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija – športna velesila in svetovni fenomen

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 23. 09. 2021 / 11:46
Oznake: Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.09.2021 / 12:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenija – športna velesila in svetovni fenomen
Slovenski športniki so z olimpijskih iger prinesli že 43 kolajn. FOTO: Reuters

Slovenija – športna velesila in svetovni fenomen

Potem ko so poslanci državnega zbora 18. junija lani z veliko večino (74 glasov za, 1 proti) s spremembo zakona o praznikih ustoličili 23. september kot dan slovenskega športa, ga danes praznujemo že drugič.

Zakaj 23. september? Na ta dan je leta 2000 v čast zmagovalcem na olimpijskih igrah prvič zadonela Zdravljica. Najprej po zaslugi veslaškega dvojnega dvojca Iztok Čop – Luka Špik, le nekaj ur pozneje pa še na račun strelca Rajmonda Debevca.

Že 43 olimpijskih odličij

Da smo Slovenci športni narod, ni treba dvakrat podčrtati. V treh desetletjih po osamosvojitvi so slovenski športniki z olimpijskih iger prinesli že 43 odličij, od tega 28 s poletnih in 15 z zimskih; 10 jih je bilo najžlahtnejšega leska, 13 srebrnih in 20 bronastih.

Ob današnjem dnevu slovenskega športa se vrstijo prireditve in dogodki po vsej državi. FOTO: OKS

Na svetovnem vrhu

Na lestvici mednarodnega športnostatističnega portala »Greatest Sporting Nation« je Slovenija v letu 2021 celo na 1. mestu med državami po uspešnosti na velikih športnih tekmovanjih glede na število prebivalcev (Per Capita). V primerjavi z letom prej je Slovenija poskočila za dve mesti.

Tino Trstenjak, dvakratno dobitnico olimpijskega odličja, smo v tedniku Družina predstavili TUKAJ.

Med najuspešnejšimi Tina Trstenjak

Med najuspešnejšimi slovenskimi športnicami na velikih tekmovanjih je tudi judoistka Tina Trstenjak, ki ima v sobi z lovorikami že zlato (Rio 2016) in srebrno (Tokio 2020) olimpijsko odličje ter štiri kolajne s svetovnih prvenstev, tudi eno najžlahtnejšega leska.

Kolikor vložiš, toliko dobiš nazaj

Tino smo v tedniku Družina predstavili TUKAJ. Njen moto je: »Kolikor vložiš, toliko dobiš nazaj. Meni se odpovedi in vztrajnost obrestujejo.« In kadar ima vsega dovolj? »Takrat je treba potrpeti. Vem namreč, da ima vsaka trenerjeva poteza smisel. Ko sem izbrala judo, sem izbrala tudi pravila igre.«

Tina Trstenjak je ena od najtrofejnejših slovenskih športnic. FOTO: TW Team Slovenia

Aktivnih več kot 70 % Slovencev

Dan slovenskega športa ima tudi namen spodbujati k rednemu športnemu udejstvovanju, k zdravemu in aktivnemu življenjskemu slogu. Tega se zaveda več kot 70 % Slovenk in Slovencev, vendar pa stopnja telesne dejavnosti v Sloveniji – tudi zaradi epidemije – upada.

Premier bo sprejel (para)olimpijce

Ob dnevu slovenskega športa in hkratnem začetku Evropskega tedna športa se po državi vrstijo prireditve, ki jih bo zvečer pod Festivalno dvorano na Bledu zaokrožila državna proslava z osrednjim govornikom, premierjem Janezom Janšo, ki bo nato v Vili Bled še gostil sprejem za (para)olimpijske športnike.

Kupi v trgovini

Novo
Kako gledati nogomet
Za mladino
21,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh