Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slomškovo slavje v Mariboru

Objava: 22. 09. 2009 / 07:56
Oznake: Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slomškovo slavje v Mariboru

Predstavitev programa in navodila za jutrišnjo slovesnost

Jubilejno leto ob 150. obletnici Slomškovega prihoda v Maribor in ob 10. obletnici Slomškove beatifikacije se v tem mesecu bliža vrhuncu. V soboto, 26. septembra, bo od 11. ure naprej na mariborskem stadionu Ljudski vrt potekalo vseslovensko Slomškovo slavje. Tajnik odbora za Slomškovo leto, stolni župnik dr. Stanko Lipovšek, je na novinarski konferenci ob predstavitvi dogodka povedal, da je „naj bo to slavje izpoved naše vere in hvaležnosti Bogu, ki nam v bl. škofu Slomšku daje tako odličnega vzornika, priprošnjika in pastirja prihodnosti.“

Dr. Stanko Lipovšek je ob tem predstavil tri dogodke, ki bodo potekali v t. i. Slomškovem tednu. V sredo, 23. septembra 2009, ob 20. uri bo v mariborski stolnici na Slomškovem grobu molitveno bdenje kot duhovna priprava na Slomškovo slavje. Potekalo bo v organizaciji Radia Ognjišče, ki pripravlja neposredni prenos od 20. ure naprej. Bdenje se bo sklenilo ob 24. uri z mašo polnočnico, ki jo bo daroval mariborski nadškof metropolit dr. Franc Kramberger.

V četrtek, 24. septembra 2009, ko praznujemo tudi god blaženega Antona Martina Slomška, bo ob 19. uri v mariborski stolnici liturgično obhajanje slovesnega praznika pod vodstvom nadškofa dr. Franca Krambergerja.

V soboto, 26. septembra 2009, pa bo na stadionu Ljudski vrt v Mariboru osrednje vseslovensko Slomškovo slavje. Ob 11. uri bo bogat in zanimiv pripravljalni duhovni program. Ob 12.00 uri bo slovesno somaševanje škofov, duhovnikov in redovnikov, ki ga bo vodil nadškof msgr. Santos Abril y Castello, apostolski nuncij v Sloveniji. Somaševali bodo tudi škofje iz sosednjih škofij. Ekumensko navzočnost bodo zagotovili predstavniki bratskih krščanskih Cerkva. Navzoči bodo verniki iz vse Slovenije in zamejstva. Po bogoslužju na stadionu bo priložnost za obisk Slomškovega groba, ogled novega dokumentarnega filma o Slomšku in dveh razstav ter drugih cerkva in znamenitosti Maribora.

Dodatne informacije o sobotnem Slomškovem slavju so vam na voljo na spletnih straneh mariborske nadškofije http://www.nadskofija-maribor.si/ ali pa na telefonski številki Urada za stike z javnostjo mariborske nadškofije 0590-80-109 ali pa na elektronskem naslovu info@nadskofija-maribor.si.


PROGRAM:

SREDA, 23. september 2009, ob 20. uri - V mariborski stolnici bo na Slomškovem grobu molitveno bdenje kot duhovna priprava na Slomškovo slavje. Bdenje se bo zaključilo ob 24.00 uri z mašo polnočnico, ki jo bo daroval mariborski nadškof metropolit dr. Franc Kramberger.

ČETRTEK, 24. september 2009, ob 19.00 uri - Na Slomškov god bo v mariborski stolnici liturgično obhajanje slovesnega praznika blaženega škofa A. M. Slomška pod vodstvom nadškofa Krambergerja.

SOBOTA, 26. september 2009, ob 11. uri - Na stadionu Ljudski vrt v Mariboru bo osrednje vseslovensko Slomškovo slavje. Ob 11.00 uri bo bogat in zanimiv pripravljalni duhovni program. Ob 12.00 uri bo slovesno somaševanje škofov, duhovnikov in redovnikov, ki ga bo vodil nadškof msgr. Santos Abril y Castello, apostolski nuncij v Sloveniji. Somaševali bodo tudi škofje iz sosednjih škofij. Ekumensko navzočnost bodo zagotovili predstavniki bratskih krščanskih Cerkva. Navzoči bodo verniki iz vse Slovenije in zamejstva. Po bogoslužju na stadionu bo priložnost za obisk Slomškovega groba ter drugih cerkva in znamenitosti Maribora.



Zemljevid STADION.pdf

NEKAJ NAVODIL, DA BO SLOMŠKOVO SLAVJE PRIJETNO, VARNO IN NEPOZABNO

1. KAKO BOMO POTOVALI V MARIBOR?
• Z vlakom: Poleg rednih linij so Slovenske železnice ponudile posebne vlake. (Več informacij o posebnih vlakih na številki 040-396-374). Od železniške postaje do stadiona je 20 minut hoje.
• Z avtobusom: Vse, ki boste v Maribor pripotovali z avtobusom, bodo ob mestnih vpadnicah sprejeli redarji in vas usmerili na najbližje parkirišče v bližini stadiona. Na priloženem zemljevidu si poglejte lego stadiona za lažjo orientacijo.
• Z osebnimi avtomobili: voznike osebnih vozil vabimo, da parkirajo v garažnih hišah pri Kliničnem centru, pri Europarku, v trgovskem centru Cita ali v garažni hiši Pristan ob Dravi, od koder je 15-20 minut hoje do stadiona.
• S kolesi in peš: mladim, kolesarjem in pohodnikom priporočamo romanje po delu Slomškove romarske poti na relaciji Vuzenica - Maribor ali Ptujska gora - Maribor.

2. KAKO BO NA STADIONU?
• Vhod na stadion izberemo po naslednjem sporedu: Na vhodu A, D in C vstopajo romarji iz smeri Celje, Ljubljana, Koper in Novo mesto. Na vhodu B vstopajo romarji iz smeri Ptuj in Murska Sobota.
• Na stadionu zasedamo mesta po načelu »Kdor prej pride...«.
• Invalidi imajo rezerviran prostor.
• Knjižice: pri vhodu boste prejeli knjižice za sodelovanje pri bogoslužju in druga navodila.
• Duhovniki, somašniki in ministranti naj redarje vprašajo za garderobo, ki je pod zahodno tribuno in ima posebne vhode. Tu se pripravijo za somaševanje (alba in bela štola) ter odidejo na pripravljena mesta za somašnike in ministrante.
• Združeni pevski zbor in orkester: se zbere na svojem mestu, desno od oltarja.
• Sveto obhajilo: bomo delili po sektorjih. Vsak ostane na svojem mestu in se približa najbližjemu duhovniku (pazite na stopnice!)
• Prva pomoč: če pride do kakšne poškodbe ali bo komu potrebna zdravniška pomoč reagirajmo mirno in pokličimo najbližjega redarja.

3. KAM PO KONČANEM BOGOSLUŽJU?

• V Mariboru:
Ostanimo v svoji skupini in počasi zapuščamo stadion. Vodič avtobusa ali skupine pravočasno obvesti vse romarje, kam se bodo napotili.
V stolnici na Slomškovem grobu: med 9.00-10.30 in 15.00-18.00 uro bo molitev pred Najsvetejšim za Slomškovo kanonizacijo.
Lahko si bomo ogledali frančiškansko baziliko s prenovljenim oltarjem, ki je dolgo časa hranila Slomškov grob, in druge znamenitosti mesta, ki jih najdete na turističnem zemljevidu.
V Slomškovi dvorani (Slomškov trg 20): bo ob 9.00, 10.00 in 15.00 predvajan nov dokumentarni film o Slomšku.
V Galeriji Ars Sacra (Slomškov trg 3) in v preddverju Teološke knjižnice (Slomškov trg 20) bosta posebni razstavi o blaženem škofu in selitvi škofijskega sedeža.
Slomškova založba bo skupaj z drugimi založbami pripravila stojnice, kjer boste našli duhovno bogate knjige o Slomšku in s spominki na romanje.

• Na poti domov:
Glede na smer vožnje, se romarji lahko ustavijo na Ptujski gori, na Slomškovi Ponikvi in v njegovi rojstni hiši na Slomu.
Drugi se bodo lahko ustavili v salezijanskem centru in župniji bl. škofa Slomška v Celju, pri Sv. Jožefu v Celju, pri Materi Božji v Petrovčah, na Vuzenici in drugod.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh