Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slomšek – neutrudni škof

Za vas piše:
P. Zdravko Jakop
Objava: 22. 09. 2021 / 14:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.09.2021 / 14:04
Slomšek – neutrudni škof
Ivan Sojč: portret škofa A. M. Slomška, 1926, Nadškofijski ordinariat Maribor

Slomšek – neutrudni škof

Pred dvesto leti je 21-letni Anton Slomšek vstopil v celovško bogoslovje. Tedaj pač ni mogel slutiti, da bo pozneje postal škof in sicer neutrudni škof. Škofijo je vodil 16 let (1846–1862).

To so bili zahtevni časi. Napeti nacionalni odnosi znotraj same Avstrije in neporavnani računi z Italijo in Francijo. Kot mlad škof se je moral soočiti z marčno revolucijo in miriti razgrete glave pred nasiljem. Moral je na pogoste seje deželnega zbora v Gradcu in na seje državnega zbora na Dunaju, se pripraviti na prve državnozborske volitve.

Prva skrb

Škofija pa je bila njegova prva skrb, kako jo urediti geografsko in jo z versko izobrazbo približati in izenačiti z drugimi. Mohorjeva družba je že delovala in se dobro »prijela«. Potreboval pa je sodelavce, dobre duhovnike. Zato je še isto leto, ko je preselil škofijski sedež v Maribor, ustanovil tudi bogoslovje, za kar je bilo treba poskrbeti za prostore in profesorje. Za duhovnike je uvedel mesečne konference in letne duhovne vaje, za vernike pa ljudske misijone in razne ljudske pobožnosti, npr. šmarnice. Veliko pozornost in skrb je posvečal vizitacijam in šolam. Koliko truda je vložil v skrb i...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh