Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slika digitalne dobe

Za vas piše:
Martin Sušnik
Objava: 03. 07. 2024 / 18:05
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.07.2024 / 21:11
Slika digitalne dobe
Martin Sušnik. FOTO: Urška Leskovšek

Slika digitalne dobe

Čeprav njen izvirni koren sega vse do Aristotela, lahko rečemo, da se je fotografija rodila šele leta 1824, ko je francoski fizik Joseph Niépce izkoristil že prej izumljeno camero obscuro in usmeril svetlobo na z bitumnom prevlečeno srebrno ploščo. Potreben čas za osvetlitev je takrat štel okoli osem ur izpostave dnevni luči, da je podoba končno nastala na plošči.

Od takrat do danes se je veliko spremenilo, tudi v zgodovini fotografije: čas osvetlitve, snov za natis podob, mehanizem in velikost fotoaparatov, možnosti barvnih slik ... A morda je bila ena od najpomembnejših sprememb na tem področju prehod od analogne fotografije na digitalno. Ta sprememba je vplivala, kajpada, na sistem kamer in način fotografiranja, a njene posledice so segle tudi na kulturo in vsakdanje življenje, zlasti odkar so digitalni fotoaparati v 21. stoletju postali množični.

Začnimo pri najočitnejšem: ko smo še slikali »po starem«, smo morali nemalo paziti in se potruditi, da bi slika res nastala, kot smo si jo želeli. Ni bilo možnosti za neštete poskuse, kajti količina slik je bila omejena zaradi filma, na katerega smo slikali; in ker je bilo treba filme (in potem tudi razvijanje) plačati, je običajno vsaka slika zahtevala preudarnost in previdnost.

Današnje fotografiranje pa je skoraj neomejeno glede količine, zato tudi štirikrat, petkrat ali še...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh